Protectia solara este necesara pentru combaterea cancerului de piele. Cu fiecare an care trece, amenintarea soarelui este mai mare, spun specialistii. Protectia impotriva radiatiilor solare se face tot timpul anului, insa atunci cand incepem sa dam hainutele jos de pe noi si sa ne descoperim din ce in ce mai multe portiuni de piele, regulile incep sa se inmulteasca. Acestea ating pragul maxim in sezonul estival.
Regulile de protectie solara raman aceleasi an de an, insa recent specialistii au adaugat cateva masuri in plus, ca urmare a cresterii intensitatii radiatiilor emanate de soare. Iata ce trebuie sa stii pentru a-ti proteja pielea de efectele nocive ale ultravioletete.
1. Asigura-te ca lotiunile sau cremele de protectie solara ofera protectie atat impotriva UVA, cat si UVB. Retine ca SPF-ul (factorul de protectie) ofera protectie doar impotriva UVB. Acesta ar trebui sa fie de minim 15. Insa nu protejeaza si impotriva UVA. Asadar, este necesar sa citesti eticheta si sa vezi daca ofera si acest tip de protectie.
2. Poarta haine cat mai deschise la culoare si din materiale naturale. Trebuie sa stii ca acestea nu te protejeaza de radiatii decat intr-o mica masura. Insa tot este mai bine decat deloc. Asadar, incearca sa acoperi o cat mai mare portiune din corp cand iesi in soare. Au inceput chiar sa apara colectii de haine care sunt create pentru a oferi protectie impotriva razelor ultraviolete.
3. Aplicarea cremelor sau lotiunilor cu factor de protectie trebuie sa se aplice constant, cam la 2 fiecare 2 ore, si mai repede daca inoti.
4. Cele mai periculoase ore de expunere la soare sunt intre 10:00 – 15:00. In acest intreval de timp nivelul razelor UV atinge cote maxime, iar riscul ca pielea sa se arda si sa faci cancer de piele creste considerabil. In zilele caniculare, intervalul se poate mari, astfel ca poate ajunge sa fie undeva intre 9:00 – 17:00. Specialistii avertizeaza, cand este cazul, daca intrevalul clasic de 11:00-15:00 se modifica sau nu.
5. Bagajelul de plaja tebuie sa contina obligatoriu urmatoarele lucruri pentru a aasigura o protectie eficienta impotriva rzelor ultaviolete:
-
creme sau lotiuni pentru protectie solara (cu factor de protectie minim 30 si rezistente la apa);
-
lotiuni pentru dupa plaja (hidrateaza pielea, amelioreaza posibilele arsuri, o hraneste si indeparteaza senzatia de caldura din piele);
-
palarie;
-
ochelari de soare;
-
balsam de buze hidratant.
6. Evita sa te dai cu parfumuri sau cu mult deodorant in zilele caniculare sau la plaja, pentru ca irita pielea si favorizeaza arderea pielii la soare.
7. Poarta ochelari de soare. Achizitioneaza produse de calitate, atat pentru tine, cat si pentru familia ta, in special pentru copii. Nu toti ochelarii de soare sunt eficienti pentru protectia impotriva razelor ultraviolete. Mergi la medicul oftalmolog, iar acesta iti va recomanda o pereche de ochelari care sa ti se potriveasca.
8. Ai grija de copii! Acestia au nevoie de o ingrijire speciala: trebuie sa poarte sepcute, imbracaminte lejera si deschisa la culoare si ochelari de soare cu protectie UV. Ei au nevoie sa fie dati mai des cu lotiune de protectie solara decat adultii. Factorul de protectie pentru acestia trebuie sa fie de minim 30. Trebuie sa se respecte cu strictele orele de iesit afara si in care pot sta in soare.
9. Mergi regulat la medicul dermatolog pentru a te consulta cu privire la eventualele modificari de la nivelul pielii, in special ale alunitelor. Aceasta este cea mai efcienta metoda profilactica contra cancerului de piele si a altor afectiuni.