Alergia la vopseaua de par este o reactie care apare atunci cand un ingredient din acest produse de ingrijire nu este tolerat de organism. Iata care sunt principalele ingrediente care cauzeaza alergia la vopseaua de par, care sunt manifestarile ei, ce masuri terapeutice trebuie sa iei rapid si cum te protejezi de o astfel de reactie neplacuta!
Cauzele alergiei la vopseaua de par
Alergia este cauzata de chimicalele care se regasesc in produsele folosite pentru vopsirea parului. Potrivit specialistilor, ingredientul care creeaza cele mai multe reactii alergice la nivel capilar este parafenilendiamina (PDD), o substanta chimica care se regaseste in majoritatea vopselelor de par.
Parafenilendiamina patrunde in firele de par si foliculii acestora si afecteaza proteinele din piele, favorizand aparitia reactiilor alergice. Insa nu este singurul ingredient cu risc alergenic crescut. Potrivit specialistilor, unii pigmentii de maron sau saten folositi in astfel de vopsele, precum si glicerilul tioglicolat, pot determina reactii alergice.
Simptomele alergiei la vopseaua de par
Alergia la vopsea apare la doar cateva momente dupa aplicarea produsului pe par si radacini si se manifesta prin:
- dermatita de contact (inrosirea si pruritul la nivelul scalpului si zonelor pielii pe care le atinge vopseaua);
- eritem sau iritatii ale scalpului;
- umflarea ochilor, fetei si limbii (soc anafilactic, cea mai grava reactie alergica).
In general, mancarimile intense si senzatia de arsura sunt manifestarile cele mai des intalnire ale alergiei.
Tratamentul si prevenirea alergiei la vopseaua de par
In cazul in care constati ca vopseaua de par ti-a creat o reactie alergica, indeparteaz-o rapid, spaland parul cu apa din abundenta. In cazul unei reactii alergice usoare, fara iritatii severe si simptome severe, nu se iau masuri medicale.
Alergia trece in 2-3 zile de la indepartarea factorului declansator. Insa daca alergia este pronuntata si resimti simptomele dermatitei destul de sever, apeleaza la unguente cu corticosteroizi, pe care le aplici local.
Doar in cazul unui soc anafilactic, in care observi ca ti se umfla fata si ca nu mai poti respira este recomandat sa mergi de urgenta la medic, pentru ingrijiri rapide. Socul anafilactic poate fi fatal, daca nu se actioneaza la timp prin administrarea unei injectii speciale cu corticosteroizi.
Cel mai bun tratament impotriva alergiei la vopseaua de par este preventia. Poti preveni reactiile alergice daca optezi pentru folosirea unor vopsele de par fara chimicale, create din produse naturiste, bio.
Un alt mijloc de preventie este testarea. Inainte de a aplica o vopsea noua pe par, pe care stii ca nu ai mai folosit-o, aplica o cantitate mica pe o portiune redusa de piele si asteapta cateva minute, apoi clateste.
Daca in timp ce ai aplicat vopseaua, ai resimtit usturimi, mancarimi, observi o eruptie ciudata dupa clatire sau roseata intensa, inlocuieste-o cu alta. Este posibil sa fii alergica la respectivul produs.
Ai folosit vreodata o vopsea de par care ti-a provocat reactii alergice? Cum s-a manifestat si ce ai facut pentru a reduce simptomele? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!