Alimentatia are un rol determinant in ceea ce priveste sanatatea, este conforma cu varsta si trebuie sa se adapteze in permanenta nevoilor calorice ale organismului.
Sustinuta de activitate fizica, alimentatia potrivita contribuie semnificativ la imbunatatirea calitatii vietii, mentinerea unei bune stari de sanatate si cresterea duratei medii de viata. O alimentatie echilibrata presupune reprezentarea optima a principiilor nutritive de baza (proteine, glucide, lipide, vitamine si elemente minerale) in fiecare zi.
"Cerealele integrale se recomanda in alimentatia zilnica, fiind o alegere sanatoasa atat pentru micul dejun cat si pentru cele 2-3 gustari recomandate. Cerealele integrale constituie o sursa buna de fibre alimentare, sunt alimente cu un index glicemic mic si au o contributie majora, prin aportul vitaminelor si mineralelor pe care le contin, la mentinerea unui echilibru nutritional", explica Prof. Dr. Gabriela Radulian de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Nicolae Paulescu".
Ce sunt cerealele integrale?
Cerealele integrale cuprind intreaga parte comestibila a cerealelor si au o deosebita importanta din punct de vedere nutritional. In timpul procesului de macinare se inlatura o mare parte a boabelor de cereale (coaja si germenii), fapt ce determina scaderea valorii nutritive a acestora. In schimb, cerealele integrale sunt o sursa bogata de fibre, antioxidanti, vitamine, minerale, carbohidrati complecsi si fitonutrienti.
"Cerealele integrale reprezinta o alegere corecta pentru o alimentatie echilibrata, imbunatatindu-se aportul de substante nutritive pe parcursul intregii zile si in special la micul dejun. Obiectivul nostru este sa venim in sprijinul consumatorilor cu o informare completa privind cereale integrale, care au un profil nutritional ridicat, promovand in acest fel un stil de viata sanatos", declara
Cristian Doxan, Country Business Manager – Breakfast Cereals.
Consumul zilnic de cereale integrale contribuie la reducerea riscului de aparitie a unor afectiuni cu mare incidenta in randul populatiei in ultimii ani – obezitatea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare si neoplaziile.
Obezitatea
"Existenta numarului crescut de cazuri de obezitate, dar si de diabet zaharat tip 2, sugereaza necesitatea unei strategii nutritionale. Cerealele integrale reprezinta o alegere benefica in acest sens, datorita continutului de fibre alimentare ajuta la prevenirea obezitatii, deoarece pot inlocui alimente cu densitate calorica mare si reduc aportul energetic, producand astfel o scadere in greutate. De asemenea, datorita capacitatii crescute de absorbtie a apei, cerealele integrale cresc volumul alimentelor ingerate, producand o senzatie de satietate precoce", precizeaza Prof. Dr. Gabriela Radulian.
Diabetul zaharat
Consumul de cereale integrale este inclus in recomandarile pentru prevenirea diabetului zaharat. La consumul a 3 portii de cereale integrale zilnic riscul de aparitie a obezitatii este redus cu 21 – 27% si, in plus, aportul de cereale integrale este asociat cu imbunatatirea sensibilitatii la insulina.
Din 2002, cerealele integrale sunt incluse in recomandarile Asociatiei Americane pentru Diabet vizand dieta in tipul 1, cat si in tipul 2 de diabet zaharat.
Studiile clinice arata ca persoanele care consuma zilnic alimente ce contin cereale integrale, ca parte a unei alimentatii echilibrate si a unui stil de viata sanatos, au o probabilitate mai mica de a inregistra in timp cresteri in greutate, iar incidenta obezitatii in randul celor care consuma trei sau mai multe portii de cereale integrale pe zi este mai scazuta.
Bolile cardiovasculare
"Studiile epidemiologice au demonstrat ca cerealele integrale contribuie la reducerea nivelului colesterolului si, prin urmare, la scaderea cu 27-37% a riscului de evenimente coronariene atat la barbati cat si la femei", completeaza Prof. Dr. Gabriela Radulian.
Neoplaziile
Un consum constant de cereale integrale reduce riscul de cancer de colon, precum si a cancerului de san. Cerealele integrale realizeaza absorbtia unor substante toxice sau cu potential carcinogenetic, existand o corelatie inversa intre aportul de fibre si aparitia neoplasmului de san.
Permanent preocupata de imbunatatirea starii de sanatate a consumatorilor, compania Nestlé a imbunatatit, inca de la inceputul anului 2006, profilul nutritional al cerealelor pentru mic dejun cu cereale integrale. Aceste produse le ofera consumatorilor optiuni nutritionale superioare si sporesc importanta acordata primei mese a zilei.