10 reguli de igiena necesare in timpul menstruatiei

/ / Modificat: 2016-09-05
10 reguli de igiena necesare in timpul menstruatiei

Cand vine vorba de igiena intima, multe femei devin reticente in a vorbi deschis cu mama, prietenele sau cu medicul ginecolog, insa sunt lucruri pe care orice femeie ar trebui sa le stie si sa le aplice.

Igiena aparatului genital este extrem de importanta indiferent de perioada din luna, insa aceasta trebuie sa fie mult mai riguroasa in timpul menstruatiei, deoarece zona genitala devine mai sensibila, iar bacteriile pot cauza infectii si afectiuni grave.

Iata cateva sfaturi pentru a va mentine igiena in timpul menstruatiei, oferite de domnul doctor Silviu Istoc, medic specialist obstetrica-ginecologie.

Alegeti corect metoda de igienizare

In prezent, exista o serie de produse care pot fi folosite in timpul menstruatiei, inclusiv servetelele intime, absorbantele, tampoanele, dar si cupele menstruale, care sunt folosite pentru a indeparta fluxul menstrual.

Desi exista unele femei care aleg sa utilizeze mai multe tipuri de produse in diferite zile ale menstruatiei, multe dintre acestea prefera sa ramana fidele unui singur tip de produs al aceluiasi brand.

"Daca decideti sa utilizati un tampon, amintiti-va ca este esential sa aleageti unul care are cea mai scazuta rata de absorbtie pentru fluxul menstrual, iar toate celelalte produse trebuie sa fie alese in functie de sensibilitatea organismului. Cel mai bine este sa folositi un singur brand si un singur tip de protectie pentru o perioada, pentru a sti daca acesta va este de ajutor. Comutarea frecventa intre branduri si intre produse poate fi inconfortabila, deoarece brandurile sunt la fel de unice ca oamenii, ele functioneaza diferit, de la caz la caz", afirma domnul doctor ginecolog Silviu Istoc.

Schimbati absorbantul in mod regulat

Dupa absorbtia scurgerilor menstruale, absorbantele, tampoanele si oricare alt tip de protectie reprezinta un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Aceeasi regula se aplica chiar si in acele zile cu abundenta scazuta, deoarece absorbantul este inca umed si incarcat cu organisme care, daca raman intr-un loc cald si umed pentru mai mult timp, au tendinta de a se multiplica si pot duce la boli cum ar fi infectii ale tractului urinar, infectii vaginale si eruptii cutanate.

"Timpul standard pentru a schimba un absorbant este o data la fiecare patru ore, in timp ce pentru un tampon este o data la fiecare doua ore. Acestea fiind spuse, va trebui sa personalizati programul de schimbare a nevoilor dumneavoastra. In timp ce unele femei ar putea avea un flux abundent si ar trebui sa se schimbe mai des, altele vor trebui sa se schimbe mai rar, insa nu mai tarziu de 4 ore. Acest lucru este foarte important mai ales in cazul tampoanelor deoarece, daca este lasat in interior pentru perioade lungi de timp, pot provoca o afectiune numita sindromul de soc toxic - o afectiune in care bacteriile se infiltreaza in organism, fapt ce poate duce la complicatii grave", explica domnul doctor ginecolog Silviu Istoc.

Curatati zona mult mai des

"In timpul menstruatiei, scurgerile abundente patrund mai ales intre spatiile mici, cum ar fi zona labiilor sau se pot incrusta in jurul orificiului vaginal, de aceea este indicat sa se realizeze un dus cel putin de fiecare data cand va schimbati absorbantul. Daca sunteti in locuri unde nu va puteti spala, inainte de a va schimba absorbantul, folositi servetele intime speciale, care sa nu va atace zona si asigurati-va ca veti reusi sa ajungeti intr-un timp scurt intr-un loc unde puteti folosi dusul", spune domnul doctor ginecolog Silviu Istoc.

Evitati sapunurile sau alte produse parfumate

„Vaginul are propriul mecanism de curatare, care functioneaza intr-un echilibru foarte fin de bacterii bune si rele. Spalarea cu sapun poate ucide bacteriile si altfel se creeaza un spatiu pentru aparitia infectiilor. Asa ca, in timp ce este important sa va spalati cu regularitate, mai ales in timpul menstruatiei, tot ce trebuie sa utilizati este putina apa calda. Aveti posibilitatea sa utilizati sapun pe partile externe, dar nu-l utilizati in interiorul vaginului sau vulvei", afirma domnul doctor ginecolog Silviu Istoc.

Folositi tehnica de spalare de jos in sus

"Intotdeauna spalati sau curatati zona printr-o miscare corecta care este de la zona genitala spre anus. Nu spalati niciodata in directia opusa. Nerespectarea acestei reguli importante poate transporta bacteriile din anus spre aparatul genital, care se depun la deschiderea vaginului si uretrei, ceea ce duce la infectii", explica domnul doctor ginecolog Silviu Istoc.

Indepartati absorbantul in mod corespunzator

Este esential sa se debaraseze absorbantele folosite sau tampoanele in mod corespunzator, deoarece acestea pot raspandi bacterii si mirosuri neplacute. "Indepartarea se realizeaza usor, printr-o rulare de la un capat la celalalt. Se recomanda ca acesta sa fie aruncat la cosul toaletei, si nu direct in toaleta, pentru ca se poate infunda. Este foarte important ca dupa indepartarea absorbantului sa va spalati bine pe maini pentru a indeparta posibilele bacterii transmise de pe acesta", spune domnul doctor ginecolog Silviu istoc.

Evitati eruptiile cauzate de absorbant

O eruptie cauzata de folosirea absorbantului este ceva care poate sa apara in timpul unei perioade abundente. De obicei, acest lucru se produce atunci cand absorbantul nu a fost schimbat de mult timp si se misca de-a lungul coapselor, iritand zona intima. "Pentru a impiedica acest lucru, incercati sa pastrati zona uscata in timpul menstruatiei. Aplicati un unguent antiseptic dupa dus, acest lucru va vindeca eruptiile cutanate si va preveni iritarea zonei. in cazul in care acesta problema se agraveaza este bine sa mergeti la un specialist, care va fi in masura sa va prescrie o serie de medicamente care pot pastra zona uscata", afirma domnul doctor ginecolog Silviu Istoc.

Folositi un singur produs de igiena menstruala

Unele femei care au de obicei un flux abundent in timpul menstrelor tind sa utilizeze fie doua tampoane, fie un tampon si un absorbant, fie mai multe straturi de servetele intime in acelasi timp. Acest lucru ar putea parea o idee buna, dar de fapt nu este, schimbarea absorbantului la un interval mic de timp este, de fapt, solutia cea mai buna. "Folosirea mai multor produse de igiena menstruala in acelasi timp poate duce la aparitia urticariilor, infectiilor si in cazul tampoanelor chiar la complicatii care se vindeca foarte greu. Mai mult, folosirea a doua absorbante sau tampoane poate fi extrem de inconfortabila si va puteti crea eruptii grave la nivelul aparatului genital", explica domnul doctor ginecolog Silviu Istoc.

Dusurile calde amelioreaza durerile menstruale

In trecut, mai ales in zonele rurale, femeile obisnuiau sa se spele in aer liber sau in corpurile de apa comune, cum ar fi raul sau lacul. Acum, cu ajutorul instalatiilor sanitare interioare, dusul cald este cel mai bun lucru pentru corp, mai ales in timpul menstruatiei. "Dusurile cu apa la temperatura optima ajuta la ameliorarea crampelor menstruale si a durerilor de spate, contribuie la imbunatatirea starii de spirit si ofera o senzatie de usurare a corpului", spune domnul doctor ginecolog Silviu Istoc.

Pregatiti-va din timp pentru menstruatie

Inainte cu cateva zile de a intra in acea perioada a lunii, este bine sa va pregatiti. Este important sa aveti absorbante si tampoane de rezerva, depozitate in mod corespunzator intr-o punga curata de plastic sau de hartie, un prosop moale, servetele intime speciale, dezinfectant de maini, gustari sanatoase, apa potabila, dar si un tub de medicamente antiseptice, in cazul in care aveti nevoie urgent pentru ameliorarea durerilor. Toate aceste elemente sunt foarte importante pentru a trece mai usor de acea perioada din fiecare luna.

Dr. Silviu Istoc este medic specialist Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc.

dr_istoc

Taguri Menstruatie

Articole recomandate

Citeste si despre