11 mituri medicale care iti influenteaza viata

/ / Modificat: 2014-06-16
11 mituri medicale care iti influenteaza viata

Miturile medicale sunt prezente si capata din ce in ce mai mult teren in credintele si stilul actual de viata. Grav este ca unele ne conduc, gresit, viata si ne pot pune in pericol sanatatea sau ne pot face sa credem ca suferim de boli inexistente ori sa luam tratamente cu totul gresite. Iata top 11 mituri medicale de care trebuie sa stii!

Daca faci vaccin antigripal, faci automat si gripa

Majoritatea oamenilor nu inteleg ca intr-adevar doza de vaccin antigripal contine tulpini de virus gripal inactiv. Cu alte cuvinte, virusul gripal prezent in compozitia vaccinului este "mort" si nu poate fi activat de nimic din corp. Dimpotriva el lupta impotriva virusului activ atunci cand persoana este supusa contaminarii.

Suplimentele vitaminice sunt necesare la toata lumea si te fac mai sanatos

Suplimentele cu vitamine si minerale nu reprezinta nicidecum un tratament. De asemenea, nu toata lumea are nevoie de ele cand apar epidemiile de raceala si gripa, adica iarna sau primavara.

Dimpotriva, medicii sustin ca acestea ar trebui administrate numai la recomandarea medicului si ca supradozarea cu anumite vitamine sau minerale poate conduce la probleme si dezechilibre grave in organism.

Se aleg adesea gresit combinatii de mai multe vitamine pentru a fi administrate, fara ca a se sti daca au nevoie de toate si in ce doze. Este extrem de periculos.

Trebuie sa bei cel putin 2 litri de apa zilnic

Nu este neaparat un mit, cat mai degraba o confuzie usoara care reiese din aceasta recomandare pe care oamenii, in general, nu o sesizeaza.

Sa bei apa este esential pentru sanatate, este foarte bine sa respecti si acest indicator al medicilor de cel putin 2 litri zilnic, dar mare atentie pentru ca aceasta cantitate este totalul de apa dintr-o zi. Si alimentele si celelalte bauturi pe care le consumi intr-o zi contin apa si intra la calculul celor 2 litri. Deci, nu este obligatoriu sa bei 2 litri numai de apa.

Calculatoarele strica vederea

Este unul dintre cele mai vehiculate mituri. O serie numeroasa de analize i-au determinat pe specialisti sa conchida ca ochii nostri nu sunt in pericol de a fi afectati de expunerea indelungata la calculator (si de radiatiile emise de acestea, care afecteaza ochii intr-o proportie insignifianta).

Se pare ca tensiunea oculara determinata de concentrarea indelungata la anumite activitati de pe calculator, lipsa odihnei ochilor conform indicatiilor medicului, ignorarea anumitor afectiuni si alte motive stau la baza diminuarii vederii.

Vaccinurile cauzeaza aparitia autismului

Organismul poate manifesta reactii adverse la administrarea unui vaccin, insa nu exista nicio dovada stiintifica ca ar determina autismul. Simptomele adverse cuprind iritatie locala, o usoara febra etc. Dar atat!

Mitul a aparut in anul 1998, atunci cand parintii a 8 copii cu autism au acuzat vaccinul contra oreionului, rubeolei si pojarului ca fiind vinovat de declansarea bolii. Dar studii realizate pe mai mult de 530.000 de copii nu au reusit sa identifice nicio corelatie intre autism si vaccin.

Din pacate acest mit i-a impiedicat pe multi parinti sa mai administreze vaccinul copiilor, punandu-le sanatatea in pericol.

Ouale cresc colesterolul nociv din sange

Desi in trecut se recomanda consumul aproape zilnic de oua, epoca moderna vine cu noi ipoteze. Unii medici sustin ca de fapt acestea ar avea efecte nocive asupra colesterolului.

Specialistii zilelor noastre sustin ca nu exista niciun pericol in acest sens si ca dimpotriva, s-a demonstrat ca acestea ar avea un efect pozitiv asupra acestuia daca sunt consumate corect.

In plus, chiar si daca ar fi asa, nu exista niciun motiv pentru care nu ai putea consuma albusul de ou, care nu are efect asupra colesterolului.

Tratamentele pentru cancer sunt dureroase si inutile

Aceasta idee a fost adevarata cu mult timp in urma. In ziua de astazi, cercetarile si descoperirile in domeniu au reusit nu numai sa gaseasca leacul la tot mai multor tipuri de cancer, dar sa creeze si scheme de tratament minim invazive cu efecte adverse reduse.

Gandeste-te numai ca in trecut 90% dintre copiii cu leucemie mureau, in timp ce astazi 80% dintre ei supravietuiesc si sunt vindecati de aceasta boala cumplita.

Este adevarat ca nu se aplica in toate cazurile de cancer, dar generalizarea acestui mit duce la presiuni emotionale puternice asupra bolnavilor de cancer.

Daca mananci noaptea te ingrasi mai mult

Nu este adevarat, spun expertii! Ceea ce este cu adevarat credibil si important de luat in considerare este faptul ca alimentatia pe timpul noptii poate crea probleme digestive. Dar specialistii sustin ca din punct de vedere al acumularii jkilogramelor in plus nu conteaza ora la care mananci daca respecti cantitatea de calorii zilnice recomandate.

Colesterolul este nociv pentru sanatate

Atentie! Exista colesterol "bun" si colesterol "rau" in organism. Colesterolul nociv este influentat de grasimile saturate din alimente si poate cauza boli de inima grave. Cel benefic este "hranit" de grasimi neasaturate din alimente sanatoase si are un rol esential in functionarea optima a organismului.

Folosim doar 10% din creier

Este un mit care supravietuieste de zeci de ani, dar specialistii sustin ca nicio parte a creierului nu ramane inactiva pe parcursul vietii. Ei au demonstrat ca oamenii folosesc mult mai mult de 10% din creier in procesele si activitatile zilnice pe care le realizeaza.

Stresul iti scoate peri albi

Nu stresul in sine scoate peri albi, ci faptul ca acesta imbatraneste prematur organismul. Imbatranirea timpurie cauzata de stres are loc atat la exterior cat si la interior si determina reactiile specifice, printre care si albirea.

Taguri Sanatate femei Sanatate copii

Articole recomandate

Citeste si despre