Ginecologii sunt specialistii cei mai in masura sa ofere sfaturi pertinente cu privire la sanatatea sexuala si ingrijirea zonei intime. Insa cum medicul nu este intotdeauna disponibil atunci cand ai nevoie de el si il vizitezi doar o data sau de 2 ori pe an, ai tendinta de a recurge la sfaturile prietenelor sau la internet pentru a te informa cu privire la anumite probleme medicale. Acestea se pot dovedi surse nesigure si periculoase pentru sanatatea ta, de aceea, este bine sa tii cont de urmatoarele 11 sfaturi venite de la ginecologi!
Petrece timp in aer liber pentru a reduce severitatea simptomelor sindromului premenstrual!
Sindromul premenstrual este o conditie medicala cu care peste 75% dintre femei se confrunta lunar si este insotita adesea de o multime de simptome neplacute: crampe sau dureri, balonare, schimbari bruste de dispozitie etc.
Potrivit specialistilor, daca stai cel putin 30 de minute afara in fiecare zi, esti mai putin predispusa la aceste simptome. Expunerea la razele UV reuseste sa reduca pana si cele mai severe manifestari al SPM-ului. Lumina naturala stimuleaza creierul sa produca mai multa serotonina, care are un efect calmant si relaxant asupra organismului.
Ia medicamente calmante contra durerilor pelvine inainte sa ai nevoie de ele!
Daca ai un ciclu menstrual regulat si stii ca suferi si de sindromul premenstrual, cu siguranta ai invatat deja care este perioada lunii in care incep sa apara primele crampe sau dureri pelvine care anunta apropierea menstruatiei.
Prevenirea acestora este la indemana oricarei femei, spun ginecologii. Daca iei antiinflamatoare cu 48 de ore inainte de atacul dureros al crampelor, reduci substantial riscul ca acestea sa mai apara in respectivul ciclu menstrual.
Redu riscul de cancer ovarian cu amidon de porumb!
Folosirea constanta a produselor de igiena intima pe baza de pudra de talc creste riscul de cancer ovarian. Ginecologii recomanda femeilor care nu pot renunta la aceste produse cosmetice sa le inlocuiasca cu amidon de porumb, care are aceleasi efecte benefice asupra mentinerii prospetimii zonei intime, dar nu le predispun la cancer.
Fa yoga si sporeste-ti sansele de conceptie!
Faptul ca yoga contribuie la sporirea sanselor de a concepe un copil nu este doar un mit sau o forma de terapie alternativa nedemonstrata stiintific. Cei mai multi ginecologi au deplina incredere in efectele benefice pe care tehnicile si pozitiile yoga le au pentru relaxarea organismului si imbunatatirea sanselor de fertilizare.
Redu bufeurile de la menopauza prin sport!
Bufeurile sunt un simptom comun la menopauza, experimentat de peste 85% dintre femei. Aceste simptome apar din cauza schimbarilor hormonale care au loc in corp in aceasta perioada a vietii, in special a scaderii concentratiei de estrogen.
Ginecologii sustin ca aceste menifestari neplacute pot fi tinute in frau prin exercitii fizice regulate. Sportul stimuleaza productia de hormoni responsabili cu reglarea temperaturii corpului si combaterea acestor manifestari inconfortabile.
Ia micul dejun si pune migrenele din sindromul premenstrual pe fuga!
Potrivit ginecologilor, micul dejun are o influenta majora in combaterea migrenelor manifestate la menstruatie, care sunt mult mai severe decat simplele dureri de cap. Medicii sustin ca respectarea ritualului zilnic de la primele ore ale diminetii - mic dejun, cafea, ceai etc. - reduce riscul aparitiei acestui simptom cu pana la 50%.
Fa-ti procedura de FIV in weekend!
Rata de succes a procedurii de fertilizare in vitro este influentata de perioada saptamanii in care alegi sa faci inseminarea. Potrivit ginecologilor, daca faci procedura in weekend, ai de 2 ori mai multe sanse sa ramai insarcinata, decat daca recurgi la ea in timpul saptamanii.
Explicatia consta in faptul ca weekendul este o perioada de relaxare, in care femeile exprimenteaza cele mai reduse niveluri de stres, unul dintre factorii de risc pentru infertilitate si pentru esecul procedurii.
Fa-ti testul Papanicolau in perioada adecvata a ciclului menstrual!
Testul Papanicolau este cea mai importanta investigatie ginecologica pentru depistarea cancerului cervical sau de col uterin, una dintre cele mai comune forme de cancer la femei. Pentru ca rezultatele testului sa fie precise, trebuie ca investigatia sa fie facuta in anumite zile ale ciclului.
Potrivit medicilor, este recomandat sa te programezi pentru testare intre zilele 12 si 14 dupa terminarea ultimei menstruatii.
Repozitioneaza-ti diafragma dupa ce slabesti!
Pentru ca diafragma sa ofere rezultatele optime de contraceptie, este indicat sa respecti cu acuratete indicatiile medicului si sa te prezinti la ginecolog dupa ce tii o dieta de slabire si dai jos foarte multe kilograme.
Potrivit ginecologilor, principala cauza pentru care esueaza aceasta metoda de contraceptie este ca femeile care slabesc foarte mult nu se prezinta la medic pentru o repozitionare a diafragmei. In urma pierderii kilogramelor apar modificari in zona cervicala care pot desprinde diafragma si o pot face ineficienta in protectia impotriva sarcinii.
Evita contactul sexual si spalaturile vaginale inainte de examenul ginecologic!
Una dintre greselile frecvente pe care le fac femeile care se prezinta la consultatiile ginecologice este ca nu tin cont de cateva recomandari standard cu privire la pregatirea corpului pentru examinare. Printre acestea se numara evitarea spalaturilor vaginale sau cu produse de igiena intima, dar si a contactului sexual, cu cel putin 48 de ore inainte de prezentarea la medic. Inainte cu 2 zile de consultatie, nu este recomandat nici macar sexul cu prezervativ.
Fii deschisa si intreaba medicul absolut orice!
Ginecologii sfatuiesc femeile ca in timpul examenului medical sau al consultatiilor sa fie cat mai deschise cu medicii si sa-si lamureasca toate dilemele cu privire la ingrijire zonei genitale sau a imbunatatirii vietii sexuale. Din cauza unui usor sentiment de jena, cele mai multe femei evita sa solicite sfatul avizat al medicului si recurg la surse nesigure, care le pot pune sanatatea in pericol.
Ce alte sfaturi pretioase cu privire la ingrijirea zonei intime ti-a mai dat ginecologul, de-a lungul timpului? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!