HIV (virusul imunodeficientei umane) si SIDA (sindromul imunodeficientei dobandite) au fost identificate in urma cu 30 de ani, in anul 1983. De atunci, cercetari stiintifice laborioase au avut drept scop gasirea unui antidot, menit sa puna capat unei maladii care afecteaza milioane de oameni in lumea intreaga.
Inca incurabila, SIDA a dat nastere, in timp, la numeroase de mituri care au determinat ostracizarea bolnavilor, cat si sporirea numarului de infectarii cu HIV. Descopera-le in continuare pe cele mai comune dintre ele!
Te poti infecta cu HIV prin contactul cu o persoana bolnava
Un mit comun sustine ca infectarea cu HIV se poate produce in urma contactului (atingerii) cu o persoana bolnava sau prin folosirea lucrurilor pe care aceasta le-a atins ori utilizat. Cu toate acestea, studiile realizate de-a lungul anilor au demonstrat, fara umbra de indoiala, ca virusul HIV nu se poate transmite in urmatoarele circumstante:
prin atingerea unui scaun de toaleta sau a unui maner de usa, folosit in prealabil de o persoana testata HIV pozitiv;
prin sarut, imbratisare sau strangere de mana;
prin impartirea veselei si a tacamurilor cu o persoana infectata cu HIV;
prin folosirea, la comun, a echipamentelor de sport de la o sala de fitness.
Singurele modalitati prin care virusul HIV poate imbolnavi o noua persoana sunt prin intermediul sangelui, spermei, lichidului vaginal si al laptelui matern, in urma contactului sexual neprotejat, a tranfuziilor cu sange infectat, a utilizarii de ace de seringa infectate etc.
Cele mai noi tratamente sunt 100% eficiente impotriva HIV/SIDA
Cercetarile in domeniu au dus la dezvoltarea de tratamente performante antiretrovirale, care reusesc sa tina sub control evolutia HIV/SIDA si sa asigure persoanelor bolnave o viata cat mai normala. Cu toate acestea, SIDA ramane, pentru moment, o boala incurabila.
In plus, nu trebuie ignorat faptul ca majoritatea tratamentelor performante impotriva HIV/SIDA sunt foarte scumpe si au multiple efecte secundare nedorite.
Virusul HIV poate fi transmis prin intepatura unui tantar
Multi oameni se tem ca muscaturile tantarilor pot contribui la infectarea cu virusul HIV. Din fericire, sustin specialistii, aceasta conceptie nu este altceva decat un mit.
In momentul in care inteapa, tantarii nu injecteaza sange de la persoana sau animalul pe care l-au intepat anterior. In plus, virusul HIV are o durata scurta de viata in corpul insectelor.
O persoana cu HIV/SIDA aflata sub tratament nu poate infecta alte persoane
Este adevarat faptul ca tratamentele performante cu medicamente antiretrovirale pot scadea nivelul virusului HIV in asa masura, incat acesta sa nu mai apara in rezultatele testelor de sange.
Totusi, aparenta absenta a virusului HIV din organismul unei persoane testate anterior HIV pozitiv nu inseamna nici vindecarea sa, nici imposibilitatea de a infecta alte persoane.
Nu te poti imbolnavi de HIV/SIDA daca practici sex oral
Spre deosebire de celelalte tipuri de sex, cel oral prezinta mai putine riscuri de infectare cu HIV. Acestea sunt, insa, prezente si in cazul sexului oral. Astfel, o persoana sanatoasa se poate imbolnavi in urma practicarii acestui tip de sex cu o persoana infectata cu virusul HIV.
De aceea, se recomanda utilizarea unui prezervativ in momentul practicarii sexului oral cu o persoana necunoscuta sau care nu a fost testata recent in vederea depistarii virusului HIV.