6 motive pentru care mananci prea mult

/ / Modificat: 2011-05-18
6 motive pentru care mananci prea mult

Cauze ale consumului excesiv de alimente. Consumul excesiv de alimente atrage dupa sine un aport caloric mai mare decat are nevoie organismul pentru a functiona. Tot ce este in plus se transforma in grasime si de aici apare cosmarul kilogramelor in plus. Daca te-ai intrebat probabil oare de ce mananci atat de mult, pentru ca de multe ori nici nu ti-e foame, afla cateva cauze nebanuite ale acestui obicei nociv siluetei!

1. Mirosul, sunetele, reclamele. Supraalimentarea este cel mai adesea declansata de mirosuri ademenitoare. Chiar daca nu ti-e foame sau nu este timpul pentru masa, un miros de cartofi prajiti sau pizza va declansa in creier senzatia de foame si va aparea pofta si nevoia de a manca. Acelasi lucru este valabil si la diverse sunete ca popcornul care sare, manuirea diverselor instrumente pe la bucatarie pentru gatit etc.

Reclamele sunt alt vinovat inca "in viata" al mancatului excesiv. Te poti uita linistita la televizor, abia mancata si cand vezi reclama aceea delicioasa la paste sau la ciocolata, nu te poti abtine sa nu vrei si tu. Atentie la locatiile pe care le frecventezi! Mancatul este influentat de locurile in care ne aflam. Daca vrei sa bei o cafea cu un prieten, mergi intr-o cafenea si nu intr-un restaurant, pentru ca va aparea tentatia de a manca.

2. Alimentele care te inconjoara oriunde, oricand Daca ai alimente pe birou, pe masa din bucatarie, pe cea din sufragerie, in sala de sedinte sau exces de bunataturi in frigider, atunci tentatia e prea mare pentru a nu pune gura pe ele. Atata timp cat ai contant in raza vizuala un biscuite, o ciocolata sau o prajitura nu te vei lasa pana nu o vei papa pe toata.

3. Mancatul ca forma de distractie sau obicei De exemplu, daca te uiti la un film cu prietenii sau chiar si singura, acesta nu "intra" la fel de bine fara popcorn, suc, bere sau seminte ori chips-uri, nu-i asa? In alte ocazii chiar si o pizza este binevenita atunci cand ai de vizionat un film lung. Si atunci cand mergi la cinema, acelasi lucru se intampla. Nici cand stai pur si simplu la tv si te uiti nu poti sta fara sa bagi ceva in gura asa ca iti iei alaturi de tine pe canapea cativa tovarasi alimentari de baza. Chiar si cand stai la calculator sau esti intr-o intalnire sau sedinta ai tendinta de a rontai cate ceva, pentru ca asa te-ai obisnuit.

4. Mancatul emotional Alimentele sunt adesea folosite ca surogat pentru un tratament psihologic al unei depresii sau al unei stari emotionale tensionate. Poti manca pe fond nervos, atunci cand esti stresata sau pe fondul unei depresii. In aceste cazuri este indicat sa mergi sa cauti ajutor la specialist sau la cei apropiati pentru a depasi problema si sa nu folosesti mancarea ca metoda terapuetica.

5. Portiile prea mari. Este un lucru stiut deja: cat iti pui in farfurie, atata mananci, fara exceptie! Asadar, nu e vorba ca daca ti-ai pune mai putin nu te-ai satura. Dimpotriva, cu cat te obisnuiesti sa faci portiile mai mici, cu atat creierul tau va trimite "comanda" sa se instaleze senzatia de satietate mai repede.

6. Semipreparatele si junk-food-ul. Mancarea rapida, gata preparata sau care nu necesita foarte multi pasi si efort pentru gatire sunt cele mai tentante pentru omul epocii moderne care e intr-o lupta continua cu timpul. In aceasta categorie intra pane-urile, prajelile, fast-food-ul - in general, junk-food-ul. Nu uita ca alimente care sunt preparate rapid sunt si salatele, legumele inabusite (cu multe condimente si lamaie), pestele la cuptor sau pe gratar, iaurturile etc. Incearca sa mananci mai mult astfel de produse, mai ales ca a venit sezonul legumelor proaspete si cat mai variate.

Taguri Ingrasat femei Alimentatie femei

Articole recomandate

Citeste si despre