Intr-o societate in care calculatorul este folosit in toate companiile si scolile sau casele oamenilor, nu e de mirare ca el este dusmanul numarul 1 in ceea ce priveste alterarea privirii. Insa nu este singurul, mai sunt cateva lucruri si obiceiuri pe care le facem si care ne afecteaza vederea, uneori fara sa stim!
Calculatorul
Este principalul dusman al vederii si este utilizat de milioane, poate miliarde de oameni din lumea intreaga zilnic, timp de mai multe ore consecutiv. Folosirea pe termen lung a calculatorului, fara a-ti lua masuri de siguranta si protectie, iti poate afecta permanent vederea la distanta. Fiecare ora petrecuta in fata calculatorului contribuie la pierderea vederii in timp, spun specialistii, daca este facuta necugetat.
Astfel, daca resimti unele dintre urmatoarele simptome este bine sa mergi la control, sa iti faci ochelari potriviti si sa nu uiti sa faci din cand in cand exercitii de relaxare si sa clipesti des:
- oboseala;
- tensiune in ochi;
- iritatia;
- dureri de cap;
- sensibilitate la lumina;
- ochi uscati;
- vedere "dubla";
- ameteli etc.
Ochelarii si lentilele de contact
Desi sunt creati special pentru corectarea vederii, ochelarii de vedere pot dauna ochilor. Este posibil sa spui ca i-ai facut la medic, nu au cum sa nu fie buni sau sa afecteze ochii! Este adevarat ca au fost prescrisi de un medic oftalmolog, dar ca orice prescriptie medicala aceasta trebuie respectata intocmai si la un moment dat inlocuita.
Asadar, daca medicul ti-a recomandat sa porti tot timpul ochelarii pentru a-ti corecta un defect de vedere, dar tu ii porti doar cand citesti sau cand esti la calculator, nu numai ca nu iti rezolvi problemele, dar este posibil sa le agravezi.
Cititul
Cititul ajuta la dezvoltarea intelectuala, la relaxare si are multe alte beneficii pentru noi, dar ar putea strica vederea. Mai ales daca ai tendinta sa citesti de aproape. Aceasta iti supune ochiul unui efort si stres foarte mari si poate determina miopia. Daca resimti anumite simptome ca durere sau disconfort la nivel ocular atunci cand citesti de aproape, atunci este indicat sa incerci sa tii cartea sau revista la o distanta mai mare pentru ca suprasoliciti ochiul.
Alimentatia defectuoasa
Lipsa nutrientilor esentiali pentru imbunatatirea vederii poate conduce in timp la astfel de probleme. Exista anumiti nutrienti din alimente de care ochii au nevoie pentru a functiona cum trebuie. Cele mai importante sunt vitamina A si luteina care ajuta la prevenirea unor boli importante ca degenerarea maculara, cataracta sau glaucoma. In plus, ele pot contribui la imbunatatirea vederii!
Incordarea frecventa a ochilor
Cu siguranta ti se intampla, mai ales atunci cand te uiti la ceva la calculator, sa iti "strangi" ochii sau sa ii incordezi pentru a vedea mai bine ceva anume de pe ecran sau din jur. Repetarea zilnica a acestui obicei, de mai multe ori pe zi poate afecta grav vederea. Incordarea ochilor sau privitul crucis streseaza musculatura interna a ochilor si devine o cauza majora a problemelor de vedere.
Lipsa exercitiilor pentru relaxare ochilor
Exact cum iti lucrezi organismul si ai grija sa il tonifici si sa il energizezi, de acelasi antrenament au nevoie si ochii. Abilitatea ochiului de a fixa cu privirea un obiect sau pur si simplu de a privi este controlata de o serie de muschi interni.
Daca acestia nu sunt foarte bine lucrati si antrenati se slabesc si pot cauza vederii. In plus, specialistii sustin ca aceste exercitii de relaxare si intarire a musculaturii au si tendinta de a corecta si a combate anumite probleme de vedere pe care le ai.
Imbatranirea
Este un fapt firesc pe care nu il poti impiedica cu nimic. Pe masura ce avansezi in varsta vederea scade si esti mai predispusa la probleme de vedere. Componentele interne ale ochiului devin rigide si isi pierd flexibilitatea, afectand capacitatea de a focaliza corect imaginea care patrunde in ochi.