Hipertiroidismul la femei

/ / Modificat: 2017-04-03
Hipertiroidismul la femei

Hipertiroidismul este o afectiune care apare atunci cand glanda tiroida produce hormoni in exces. Boala este diagnosticata mai frecvent la femei decat la barbati si poate fi provocata de factori diversi, inclusiv de tulburarile hormonale din timpul sarcinii.

hipertiroidism

Activitatea accelerata a glandei tiroide este stimulata de captarea mai rapida a iodului si de eliminarea unei secretii marite de hormoni tiroidieni. Fenomenul are consecinte nefaste asupra tesuturilor si organelor receptoare si poarta numele de tireotoxicoza (afectiune care cuprinde toate simptomele hipertiroidismului).

Manifestarea hipertiroidismului

Hormonii produsi de glanda tiroida (localizata in zona gatului, in forma de fluture) sunt responsabili cu stimularea celulelor metabolice din corp. Glanda extrage in mod normal iodul din sange si il foloseste pentru secretia hormonilor. Daca activitatea tiroidei se intensifica, metabolismul va deveni si el accelerat, instalandu-se scaderea in greutate, ritmul cardiac neregulat, nervozitatea sau transpiratia abundenta.

Cauzele hipertiroidismului

Cea mai comuna cauza a hipertiroidismului este boala lui Basedow, o afectiune autoimuna in care anticorpii sistemului imunitar stimuleaza hipersecretia de hormoni la nivelul tiroidei. In acest caz, de vina sunt factorii de natura genetica.

Adenomul este o alta cauza a hipertiroidismului, mai exact o tumora benigna care determina cresterea in dimensiune a glandei. Inflamarea tiroidei survine in urma cantitatii mari de hormoni ajunse in sange, poarta numele de tiroidita si apare frecvent dupa nastere.

Supraalimentarea cu iod poate declansa hipertiroidismul, precum si cancerul tiroidian metastatic. Stresul, fumatul, iradierea gatului si unele microorganisme pot cauza afectiunea.

Simptomele hipertiroidismului

Simptomele hipertiroismului au un caracter specific in cazul femeilor:

- senzatie de slabiciune si oboseala rapida;
- instabilitate mentala, schimbari de dispozitie, nervozitate, anxietate, iritabilitate, depresie;
- ochi proeminenti, tremur generalizat, maini tremurande;
- probleme de respiratie si dispnee (lipsa de aer);
- puls accelerat si neregulat, dureri in piept;
- piele calda, mancarimi;
- pierderea parului;
- transpiratie excesiva, bufeuri;
- apetit crescut;
- pierdere nejustificata in greutate;
- menstruatie neregulata, cu flux redus;
- tulburari intestinale.

Tratamentul hipertiroidismului

Tratamentul hipertiroidismului la femei consta in administrarea de medicamente care inhiba activitatea accelerata a glandei tiroide si previn manifestarea simptomelor. In afara de pilulele care incetinesc productia de hormoni, exista si medicamente betablocante care regleaza ritmul cardiac.

Iodul radioactiv este un tratament foarte des recomandat in cazul hipertiroidismului. Se administreaza oral, este absorbit de glanda tiroida si ajuta la reducerea simptomelor treptat, intr-un interval de 3-6 luni.

Daca medicamentele si iodul radioactiv nu au efect, se poate ajunge si la extirparea glandei tiroide. Dupa interventia chirurgicala, este necesar un tratament permanent care sa furnizeze organismului inlocuitori pentru hormonii tiroidieni necesari organismului.

Dieta joaca si ea un rol important in controlul hipertiroidismului. Alimentatia potrivita este bogata in glucide, proteine animale si vegetale, branzeturi, lactate, fructe, legume si vitamine. Sunt interzise eforturile majore fizice si intelectuale.

Remediile fitoterapice (naturiste) pot completa cu succes tratamentul prescris de medicul endocrinolog.

Articole recomandate

Citeste si despre