Alimente de evitat cand iei medicamente

/ / Modificat: 2017-03-02
Alimente de evitat cand iei medicamente

Unele medicamente se administreaza pe stomacul gol, altele dupa masa in timp ce o parte se iau in timpul mesei. Totusi, alimentele pot interveni asupra efectului medicamentului in organism. Unele pot anula efectul, altele pot incetini absorbtia, iar altele pot crea probleme de sanatate.

Interactiunea aliment-medicament

O interactiune intre un aliment si un medicament apare atunci cand ceea ce mananci afecteaza componentele din medicament, astfel incat efectul pe care ar trebui sa il aiba este redus sau anulat. Ea poate aparea atat in cazul medicamentelor prescrise de medic, cat si in cele fara recomandarea acestuia precum vitaminele, mineralele si alte suplimente alimentare.

Majoritatea medicamentelor se administreaza cu apa. Ea ajuta la absorbtia mai rapida a componentelor medicatiei. Nici apa nu este lipsita de contraindicatii in ceea ce priveste medicamentele. Nu toate pastilele se iau cu apa.

Cele mai cunoscute alimente care anuleaza sau reduc efectul medicamentelor

Sucul de grepfrut

Grepfrutul este printre principalele alimente in privinta carora trebuie sa iei masuri de precautie cand se administreaza medicamente. El este un fruct extrem de sanatos si recomandat intr-o multime de diete. Totusi, el contine un component numit naringina care incetineste anumite procese metabolice, blocand totodata actiunea de descompunere si eliminare a unor medicamente:

El anuleaza efectul mai multor medicamente.De aceea, este necesara vigilenta si precautie in cazul unor medicamente ca:

- anxiolitice;
- antidepresive;
- antialergice, antihistaminice;
- imunosupresoare;
- medicamente pentru SIDA;
- medicamente pentru reflux gastroesofagian;
- medicamente pentru disfunctia erectila;
- medicamente penyru afecetiuni cardiace;
- antivirale;
- anticancer;
- medicamente pentru epilepsie;
- astmatice;
- antibiotice;
- hormonale (in special estradiol);
- anticonceptionale etc.

Alcoolul

Alcoolul nu trebuie amestecat cu niciun medicament, insa in unele cazuri acesta creste toxicitatea pastilelor in afectiuni:

- cardiace;
- hepatice;
- neurologice.

De asemenea el anuleaza sau interactioneaza periculos cu medicamente ca:

- unele antibiotice;
- sedative;
- paracetamol.

Carnea

Tipul de carne si felul in care este gatita influenteaza foarte mult efectul unor medicamente. De exemplu carnea la gratar scade eficacitatea unor:

- antiasmatice;
- analgezice;
- sedative;
- antiaritmice;
- antivirale pentru SIDA.

Zaharul

Zaharul are o restrictie principala in ceea ce priveste tratamentul cu cortizon. Daca stii ca ti se adminstreaza aceasta medicatie este bine sa eviti alimentele dulci in general, pentru ca prezinta un risc crescut de aparitie a diabetului.

Cafeaua

Cafeaua este un stimulent psihomotor si are efect diuretic. De aceea, ea nu trebuie asociata cu:

- diuretice;
- somnifere;
- anxiolitice;
- benzodiazepine.

Sucul de fructe

Cercetatorii sustin ca sucurile din fructe naturale inhiba efectul mai multor tratamente medicamentoase. Cele mai vizate sunt cele din citrice.Ele nu trebuie folosite impreuna cu:

- antiinflamatoare;
- aspirina;
- medicamente pentru cancer;
- medicamente pentru hipertensiune arteriala;
- medicamente pentru afectiuni cardiace.

Alimente cu un continut bogat de vitamina K

Legumele verzi in general, dar si galbenusul de ou, ficatul sau cerealele se inscriu in gama acestor alimente. Ele nu trebuie folosite in tratamentul cu:

- anticoagulante;
- salicilati;
- aspirina;
- ginko biloba;
- alge marine;
- ulei de peste.

Lactate

Este cunoscuta interactiunea dintre lactate si antibiotice. Este bine sa eviti sa consumi lactate inainte cu 2 ore de administrarea antibioticului si 2 ore dupa acesta. Ele inhiba in principal antibiotice din familia tetraciclinelor.

In orice caz, atunci cand ti se recomanda un tratament medicamentos de catre orice fel de medic, este important sa intrebi daca acesta interactioneaza cu anumite alimente. Sau daca trebuie sa fii precauta in consumul unora sau altora dintre ele.

Taguri Sanatate femei Administrare medicamente copii

Articole recomandate

Citeste si despre