Analize si controale ginecologice pe care femeile trebuie sa le faca in fiecare an (pe langa Papanicolau)

/ / Modificat: 2021-02-15
Analize si controale ginecologice pe care femeile trebuie sa le faca in fiecare an (pe langa Papanicolau)

Fie ca esti femeie sau barbat, este foarte important sa ai grija de sanatatea ta, iar pentru asta controalele medicale regulate sunt esentiale si iti pot salva viata. Femeile ar trebui sa acorde o atentie sporita analizelor si investigatiilor anuale, pentru a preveni sau trata din timp boli legate in special de zona intima.

Iata care sunt cele mai importante analize si investigatii pe care orice femeie trebuie sa le faca regulat, cel putin o data pe an:

Controlul ginecologic 

Varsta recomandata: 13 ani sau de la prima menstruatie. Modul in care se efectueaza controlul ginecologic depinde de varsta, istoricul sexual si clinic al pacientului. Veti avea o discutie cu ginecologul despre perioada menstruala, metodele contraceptive si bolile cu transmitere sexuala (BTS).

Profil hormonal 

Varsta recomandata: la inceputul vietii sexuale. Potrivit linfolab.com, un profil hormonal face posibila determinarea cauzelor diferitelor conditii de infertilitate, tulburari ovariene, probleme de concepere sau infertilitate, analizand concentratia diferitilor hormoni din sange. Indiferent daca aveti aceste probleme sau nu, este foarte important sa aflati daca hormonii functioneaza normal. 

Testul Papanicolau 

Varsta sugerata: intre 20 si 35 de ani sau cand incepe viata sexuala. Planned Parenthood afirma ca acest studiu (cunoscut si sub denumirea de Papanicolau) este cel mai cunoscut femeilor si serveste la prevenirea cancerului de col uterin prin detectarea modificarilor anormale ale celulelor din colul uterin.

Testul virusului papilomului uman (HPV) 

Varsta sugerata: de la 20 de ani. Acest test poate detecta unele tipuri de virusuri care pot provoca cancer de col uterin. Acest virus dispare de obicei singur si in multe cazuri testul nu este necesar, dar acest lucru va fi decis de catre medicul ginecolog.

In prezent, exista deja un vaccin impotriva HPV care se administreaza fetelor sub 12 ani pentru a preveni aceasta boala. 

Mamografie 

Varsta sugerata: dupa 40 de ani, dar ar trebui sa va faceti periodic autoexaminari dupa dezvoltarea sanilor. Este o radiografie a sanilor cu aparat cu raze X. Acest examen clinic analizeaza starea sanilor pentru a detecta noduli sau chisturi si pentru a exclude sau a detecta cancerul de san.

Ecografie transvaginala 

Varsta sugerata: de la 40 de ani Institutul National al Cancerului defineste acest test ca neinvaziv si este utilizat pentru a studia uterul, trompele uterine, ovarele si vezica urinara pentru a verifica daca nu exista prezenta tumorilor, polipilor sau chisturilor.

Densitometria osoasa

Varsta sugerata: de la 45 la 50 de ani sau la femeile care sunt pe cale sa intre in menopauza. Densitometria osoasa este o radiografie care masoara calciul si alte minerale din oase pentru a detecta riscul de osteoporoza. 

Articole recomandate

Citeste si despre