Pe langa alergiile de sezon, astenia de primavara este o alta mare problema cu care primavara te intampina. Este vorba de o stare cauzata de modificarile climatice care se instaleaza treptat in organism si da nastere unor simptome asemanatoare depresiei, dar care nu sunt patologice, ele putand fi combatute si prevenite prin cateva schimbari esentiale in stilul de viata.
Foto: healthyhappystrong.com
Cum recunosti astenia de primavara?
Primavara debuteaza cu mai mult soare si mai multa lumina fata de iarna, datorate cresterii numarului de ore al zilei si cresterii temperaturilor.
In aceste conditii, corpul are nevoie de timp pentru a se adapta noilor schimbari climatice, iar tranzitia este de multe ori insotita de o stare de dispozitie proasta, lipsa de energie si stare de iritabilitate.
Astenia de primavara este usor de recunoscut si se caracterizeaza prin:
- oboseala accentuata (extenuare);
- iritabilitate;
- tonus fizic si psihic scazut;
- lipsa poftei de mancare;
- dureri de cap;
- stare de apatie, letargie;
- slabiciune musculara;
- tristete (plans fara motiv);
- ameteli usoare etc.
Cum tratezi si previi astenia de primavara?
Fa sport!
Activitatea fizica realizata constant contribuie la prevenirea simptomelor asteniei si la cresterea vitalitatii origanismului in aceasta perioada, plina de transformari climatice.
Plimbarile, sala de sport, alergarile, toate tin la distanta starea de apatie specifica asteniei si te incarca cu forta si energie pentru a putea face fata solicitarilor zilnice.
Ai grija la ce mananci!
Alimentatia poate fi prietena de nadejde a oricarei mamici care are in grija un copil, se ocupa de casa si mai si munceste.
Dupa o iarna lunga si saraca in legume si fructe proaspete, organismul este secatuit de vitamine si minerale, iar schimbarile specifice primaverii accentueaza si mai mult oboseala si apatia cauzate de aceasta deficienta.
Este important sa reincarci organismul cu energie cu ajutorul consumului de fructe si legume primavaratice, pline de nutrienti esentiali pentru sanatatea ta.
Ia suplimente alimentare!
In cazul in care ai de-a face cu simptome severe, mergi la medic pentru a-ti prescrie o reteta cu suplimente alimentare pe baza de vitamine si minerale.
Aportul de astfel de suplimente ajuta la incarcarea bateriilor organismului consumate de-a lungul iernii si previne aparitia starilor apatice ale asteniei.
Printre substantele nutritive care au cele mai puternice efecte se numara complexul de vitamina B, magneziul, vitamina C, zincul sau fierul.
Cere intotdeauna sfatul medicului inainte de a recurge la administrarea de suplimente alimentare. Pana atunci, incearca sa furnizezi organismului nutrientii cu ajutorul alimentatiei.
Dormi cel putin 7 ore pe noapte!
Lipsa somnului si implicit a odihnei creeaza un teren favorizant pentru instalarea simptomelor asteniei. In plus, starea de somnolenta si oboseala agraveaza simptomele deja existente.
Asigura-te ca ai un program stabil de somn si organizeaza-te astfel incat sa reusesti sa acumulezi cel putin 7 ore de somn in fiecare seara.
Organismul are nevoie sa se relaxeze si sa se odihneasca pe timpul noptii, pentru a se incarca cu energie si pentru a fi capabil sa faca fata solicitarilor fizice si psihice de peste zi.