Beneficii ale rosiilor pentru intreaga familie

/ / Modificat: 2017-06-08
Beneficii ale rosiilor pentru intreaga familie

Rosiile se numara printre legumele de care te poti bucura din plin in timpul verii si care iti ofera o puzderie de beneficii pentru sanatate, fiind ticsite cu substante nutritive. Ideale pentru intreaga familie, rosiile nu ar trebui, asadar, sa lipsesca din meniul zilnic pregatit celor dragi. Iata care sunt beneficiile incredibile ale rosiilor!

Continutul nutritiv al rosiilor

O rosie de marime medie, de aproximativ 123 g, furnizeaza organismului 22 calorii, 0,3 g grasimi (grasimi polinesaturate, acizi grasi Omega 3 si Omega 6), 5 g de carbohidrati (intre care 1 g sunt fibre, iar 3 g sunt zaharuri) si 1 g de proteine.

In plus, tot o rosie contine si cantitati insemnate de vitamine A, C, E, B6, tiamina, niacina, acid pantotenic, acid folic, licopen, colina, betaina, calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu, sodiu, zinc, mangan, cupru si fluor, a caror combinatie se traduce printr-o multitudine de beneficii asupra sanatatii.  

Rosiile sustin sanatatea cardiovasculara

Multumita continutului ridicat de fibre, potasiu, vitamina C si colina, rosiile sunt alimente care protejeaza sau amelioreaza sanatatea sistemului cardiovascular. Potasiul, mai ales, s-a demonstrat a avea o influenta pozitiva asupra reducerii riscului de boli cardiovasculare.

Spre exemplu, un studiu citat de Medical News Today a dezvaluit ca subiectii care au consumat 4069 mg de potasiu pe zi au inregistrat un risc cu 49% mai mic de deces din cauza bolii cardiace ischemice, comparativ cu pacientii care au avut un consum zilnic de potasiu mai redus (aproximativ 1000 mg). Totodata, un consum ridicat de potasiu, caruia i se asociaza unul redus de sodiu, ajuta si la reglarea tensiunii arteriale.  

Rosiile protejeaza impotriva cancerului

Fiind o sursa excelenta de vitamina C, un antioxidant puternic, rosiile contribuie la combaterea radicalilor liberi, factori importanti de risc in dezvoltarea tumorilor canceroase. De asemenea, licopenul, care abunda in rosii, protejeaza impotriva cancerului de prostata, sustine prof. dr. John Edman de la Departamentul de Stiinta Alimentelor si Nutritia Umana din cadrul Universitatii din Illinois.

Betacarotenul, regasit la randul sau in rosii, contribuie si el la protectia impotriva cancerului de prostata, potrivit unei cercetari efectuate in cadrul Scolii de Sanatate Publica a Universitatii Harvard. Exista, totodata, dovezi care atesta faptul ca rosiile ajuta la prevenirea cancerului colorectal.

Si de aceasta data, betacarotenul este nutrientul care ofera protectie impotriva tumorilor localizate in colon si rect. Alte tipuri de cancer asupra carora s-a dovedit ca rosiile au o influenta protectoare sunt cancerul de piele, cervical, oral, de stomac, esofagian si ovarian.

Rosiile intaresc sistemul osos

Rosiile au un continut ridicat de calciu si vitamina K, ambii nutrienti fiind responsabili de mentinerea sanatatii oaselor. In plus, licopenul joaca si el un rol important in ameliorarea masei osoase, consumul de rosii fiind cu atat mai indicat la femei, cu scopul de a preveni instalarea osteoporozei.  

Rosiile asigura sanatatea si frumusetea pielii

Pe langa protectia pe care o ofera impotriva dezvoltarii melanomului, rosiile imbunatatesc si elasticitatea pielii si ajuta la reducerea aspectului ridurilor, multumita vitaminei C, un nutrient esential productiei de colagen.

Rosiile imbunatatesc vederea

Rosiile contin si vitamina A, un nutrient care previne deteriorarea vazului, contribuind si la imbunatatirea acuitatii vizuale, in cazul unor probleme deja instalate.  

Rosiile sunt ideale in perioada sarcinii

Poti consuma cu incredere rosii in perioada sarcinii, intrucat aceste legume sunt ticsite cu acid folic, atat de important pentru prevenirea defectelor de tub neural la fat.  

Rosiile tin la distanta depresia

Rosiile ar putea ameliora si episoadele de depresie, contribuind la prevenirea acumularii in exces a homocisteinei, o toxina ce poate impiedica sangele si alti nutrienti sa ajunga in creier. Excesul de homocisteina a fost corelat cu reducerea productiei de serotonina, dopamina si norepinefrina, hormoni ai "starii de bine", responsabili si cu reglarea somnului si a apetitului.

Tu si familia ta includeti rosii in meniul vostru zilnic? Mai cunosti si alte beneficii ale rosiilor asupra sanatatii? Impartaseste-ne din experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Articole recomandate

Citeste si despre