Un studiu efectuat in anul 2007 in randul populatiei adulte din Grecia a demonstrat beneficiile somnului de pranz asupra sanatatii generale a organismului. Oamenii de stiinta au reusit sa gaseasca o legatura certa intre odihna din timpul zilei si un risc scazut fata de imbolnavirea cardiaca sau atacurile cerebrale.
De altfel, siesta este un obicei frecvent in tarile mediteraneene, zone care inregistreaza un numar restrans de decese cauzate de bolile de inima. Cercetarile oamenilor de stiinta greci au relevat ca cei care dau o importanta majora somnului de pranz sunt feriti de pericolul afectiunilor cardiace si cerebrale.
Un pui de somn de doar 20 de minute in timpul zilei iti poate furniza energia si pofta de viata pe care speri sa o castigi cu 2 sau 3 cani de cafea.
Iata care sunt beneficiile de care te poti bucura cu ajutorul somnului de pranz.
Mai putin stres
Pana si cateva minute de odihna cu ochii inchisi si capul rezemat de birou te pot relaxa mai eficient decat orice medicament. Somnul de energizare diurn diminueaza stresul, iar tu te vei simti reimprospatata, odihnita si gata sa te concentrezi asupra sarcinilor zilnice.
Starea de alerta si productivitatea cresc
Daca ai posibilitatea sa te odihnesti ziua timp de jumatate de ora, nu rata ocazia. Starea ta de alerta se va intensifica, iar gradul de productivitate va creste in mod considerabil.
Memorie si capacitate de invatare imbunatatite
Somnul de pranz imbunatateste memoria si capacitatea de invatare, deoarece repausul mental protejeaza legaturile neuronale ale creierului de surmenaj si ajuta neuronii sa functioneze la parametri maximi.
Motivatie sporita pentru sport
28% dintre respondentii unui sondaj au recunoscut ca nu fac sport din pricina faptului ca se simt mereu obositi. Cum perceptia propriului nivel de energie se transmite din zona creierului, un pui de somn care sa iti limpezeasca mintea te va face mult mai dornica de plimbari lungi, miscare si fitness.
Creativitate mai bogata
Odihna nu este esentiala doar pentru sanatatea organismului. Ea contribuie si la masura creativitatii tale, de aceea majoritatea persoanelor simt ca au o imaginatie mai bogata dupa o noapte buna de somn. Reimprospatarea mintii te ajuta sa gasesti idei noi, deoarece scapi de asocierile automate pe care creierul le face cand se simte coplesit de informatii.
Atunci cand simti ca nivelul de stres si surmenaj atinge cote alarmante, ia o pauza de un ceas si apeleaza la terapia somnului de pranz.