Bestseller: "Ceea ce nimeni nu-ti spune" - Incercarile secrete ale femeilor care devin mame

/ / Modificat: 2019-10-11
Bestseller:

Nasterea unui copil este, in acelasi timp, nasterea unei mame. Este o transformare uriasa, nu numai fizica, ci si psihica, emotionala si relationala, o transformare de perspective si prioritati. Intregul centru de greutate al vietii se schimba.

Femeia care intra in acest proces nu va mai fi niciodata la fel ca inainte. Acest proces nu este doar lapte si miere, si de multe ori travaliul emotional este cu mult mai dificil decat cel fizic.

Acest travaliu emotional, greu de descris, si mai greu de impartasit, are un impact imens asupra vietii launtrice a femeii si ecouri, uneori de o magnitudine dramatica in dimensiunea relatiei cu sine si cu ceilalti, inclusiv in relatia de cuplu.

Ce este mai frumos si mai inaltator decat sa devii mama?

Putine femei insa au un sprijin real in acest travaliu. Ele infrunta stari psihice si emotionale complexe si necunoscute, tensionate si care par sa rastoarne intreaga ordine cunoscuta a lucrurilor. In acest timp ele se simt impinse sa afiseze o imagine exterioara de fericire – ce este mai frumos si mai inaltator decat sa devii mama? Cultura noastra fie idealizeaza maternitatea, fie, cel mai adesea, priveste momentele dificile prin prisma patologiei si a medicinei comerciale.

Va-sa-zica, proaspata mama are de ales intre a fi diagnosticata cu o tulburare psihica post-natala si a juca rolul de mama fericita. Desigur, alege de-obicei varianta din urma, chiar in timp ce se confrunta in interiorul sau cu furtuni emotionale, cu intrebari, dileme si indoieli dureroase. Ele se simt pierdute undeva intre persoana care erau inainte de a da nastere si cea care ele considera ele – si lumea inconjuratoare - ca ar trebui sa fie dupa ce au nascut.

De multe ori ele sunt nevoite sa duca singure aceste furtuni interioare ale uneia dintre cele mai profunde transformari care se pot petrece in interiorul unei fiinte umane. Ele nu pot sa vorbeasca deschis despre aceste framantari caci risca fie sa fie judecate ca ”mame rele”, fie sa li se puna o eticheta de ”depresie post natala” care explica totul dar nu rezolva nimic. Neputand sa vorbeasca deschis despre trairile lor ambivalente, ele dezvolta sentimente de vinovatie, crezand ca este vina lor, ca nu fac bine ce fac si ca doar lor li se intampla aceste lucruri.

Traim parca intr-un „mit al fericirii mamei ˮ 

Cultura si lumea in care traim par sa incremenite intr-un „mit al fericirii mamei ˮ  care postuleaza ca bucuria este emotia primara si omniprezenta a maternitatii si ca viata de proaspata mama ar trebui sa fie una fara indoieli, incertitudini sau amaraciune. Acest mit a devenit insa foarte periculos pentru sanatatea psihica a femeilor.

Din fericire inca exista in aceasta lume si (cativa) doctori care ignora locurile comune ale maternitatii care dezvaluie pragurile psihologice prin care trece de cele mai multe ori o mama, si vin in sprijinul sau. Doctoritele americane Alexandra Sacks si Catherine Birndorf – nu e o coincidenta ca sunt femei! – afirma ca aceasta drama psihologica dar si sociala atinge proportii uriase. Ele au scris o carte revolutionara in care dezvaluie intreaga problematica a femeilor ce devin mame si vin cu solutii practice in ajutorul acestora.

Cartea de numeste Ceea ce nimeni nu-ti spune si este scrisa dupa 30 de ani de experienta in insotirea femeilor ce devin mame de catre aceste doua femei. Una este psihoterapeut si cealalta psihiatru. Ele dezvaluie secretele de ordin psihologic si hormonal ce stau in spatele emotiilor complicate si provocatoare pe care le traiesc femeile in aceasta perioada importanta a vietii lor si afirma ca transformarea pe care o traiesc acestea este mai traumatizanta si mai provocatoare decat pubertatea.

Intr-o lume in care prejudecatile sociale si cutumele culturale pe de-o parte, iar medicina comerciala pe cealalta parte detin suprematia si adevarul absolut, iar femeile ce devin mame nu pot decat sa se supuna dureros, aceste doua doctorite de top din America vin cu un ghid practic care demoleaza locurile comune ale maternitatii si asaza o noua baza a normalitatii.

Mai multa stima de sine si mai putina vinovatie, mai putina insingurare si izolare, mai multa apartenenta si comuniune, mai putine locuri comune si sabloane, mai multa intimitate si adevar, mai putina extenuare si mai multa bucurie. O carte esentiala pentru orice femeie care are experienta maternitatii si care are nevoie de eliberare din furtunile interioare inevitabile ale acesteia. Un must have pentru orice mama care simte ca mai e ceva dincolo de butaforia oficiala a maternitatii.

Ceea ce nimeni nu-ti spune, pentru ca iese din sabloane.

Articole recomandate

Citeste si despre