Cand este necesara eliminarea ganglionilor axilari, in cancerul mamar?

/ / Modificat: 2024-08-12
Cand este necesara eliminarea ganglionilor axilari, in cancerul mamar?

Tratamentul cancerului mamar ramane in perceptia tuturor femeilor un tratament mutilant, care face sa dispara nu doar tumora ci si feminitatea pacientei, odata cu eliminarea sanului sau a ambilor sani. in unele cazuri, se pune problema si exciziei ganglionilor limfatici axilari. Sunt acestea necesare in toate cazurile?

Cancerul mamar este o afectiune grava, care de-a lungul timpului a creat in jurul sau o teama justificata in randul femeilor, atat cu privire la rata de supravietuire cat si la tratamentul mutilant. Pana nu demult, tratamentul in acest diagnostic presupunea mastectomia radicala, adica indepartarea sanului sau a ambilor sani.

Insa astazi, datorita metodelor avansate de imagistica, pot fi depistate leziuni canceroase sau precanceroase in stadii incipiente, cand au dimensiuni milimetrice, astfel incat poate fi aplicat un tratament conservator (prin care femeia isi poate mentine sanul).

Disectia ganglionilor limfatici axilari

Disectia ganglionilor limfatici axilari este operatia de inlaturare a ganglionilor de la nivelul axilei, cu scopul reducerii unui potential risc de invazie a cancerului in restul corpului.

Ganglionii limfatici sunt structuri mici si compacte, ce contin celule ale sistemului imunitar. Micile vase de sange prezente la nivelul lor alcatuiesc sistemul limfatic, al carui rol este de a drena lichidul in exces.

Ganglionii limfatici reprezinta de asemenea una dintre principalele linii de aparare ale sistemului imunitar. Astfel, la nivelul lor sunt depistate substantele straine (bacteriile si celulele canceroase), iar organismul poate declansa raspunsul imun.

in cazul cancerului mamar, prezenta unor celule maligne la nivelul ganglionilor axilari inseamna invazia celulelor canceroase provenite de la o tumora a sanului. Practic, ei reprezinta primul canton in migrarea cancerului catre restul corpului.

Cand se recurge la disectia ganglionilor limfatici axilari?

Potrivit specialistilor de la Institutul Sanului, disectia unui ganglion axilar devine necesara atunci cand cancerul mamar a metastazat in acesti ganglioni, pe care medicul ii va examina la microscop. In cazul in care contin celule canceroase, sansele de desprindere si migrare a cancerului catre alte parti ale corpului sunt crescute. De aceea, pot fi recomandate tratamente suplimentare, cu scopul distrugerii acestor celule aflate in migrare.

Sunt folosite doua metode pentru a examina ganglionii limfatici axilari: biopsia ganglionului limfatic santinela si disectia ganglionului limfatic axilar.

Mai multe despre ganglionul santinela.

Exista totusi si efecte secundare atunci cand este efectuata excizia ganglionilor limfatici axilari. Unul dintre acestea este ca absenta ganglionilor va intrerupe canalele limfatice de drenaj ale fluidelor din brat catre restul corpului. in consecinta, pot aparea acumulari de fluid in brat si mana, cauzand umflarea acesteia. Acest fenomen poarta numele de limfedem.

Cancerul mamar este o afectiune grava care presupune un tratament complex, multidisciplinar. De aceea, este important ca pacientele sa aleaga un centru specializat in diagnosticul si tratamentul acestei afectiuni, pentru a putea beneficia de o solutie de tratament personalizata tabloului clinic al fiecareia.

Acest articol v-a fost oferit de Institutul Sanului.

 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sanatate Cancer Mama

Articole recomandate

Citeste si despre