Mamografia este un test de diagnosticare a sânului, al cărei scop este de a evalua anatomia sânului, pentru a căuta semne de cancer în stadii incipiente. Ele sunt atât de valoroase încât este posibilă detectarea leziunilor canceroase cu până la trei ani mai devreme decât ar fi fost detectate prin palpare. Vă explicăm ce este o mamografie și când trebuie făcută.
Mamografia este o radiografie a sânului, folosind raze X. Femeia stă în fața aparatului și își va sprijini sânul pe o suprafață. Tehnicianul de radiologie va așeza o placă de plastic transparent deasupra sânului, astfel încât acesta să fie presat ferm. Scopul este de a aplatiza pieptul cât mai mult posibil și de a-l menține nemișcat în timp ce se fac imaginile. Procesul se repetă cu celălalt sân. Radiologul va studia apoi toate imaginile realizate pentru a căuta leziuni maligne.
Sfaturi pentru femei atunci când își fac o mamografie
Pentru majoritatea femeilor, efectuarea unei mamografii este un proces inconfortabil. Unele femei îl consideră dureros. Cu toate acestea, procesul durează doar câteva minute, iar disconfortul dispare curând. Sânii pot fi mai sensibili dacă sunteți la menstruație sau urmează să aveți menstruație. Iată câteva sfaturi:
- Încercați să nu faceți o mamografie în săptămâna dinaintea menstruației sau în timp ce aveți menstruația. Sânii pot fi sensibili sau umflați în aceste momente.
- În ziua mamografiei, nu folositi deodorant, parfum sau pudră de talc. Aceste produse pot apărea pe radiografie sub forma unor pete albe.
- Unele femei preferă să poarte o bluză cu o fustă sau pantaloni în loc de o rochie. Va trebui să vă dezbrăcați de la brâu în sus pentru mamografie.
- Dacă aveți mamografii anterioare, aduceți-le cu dvs. în ziua mamografiei.
Când trebuie să faceți o mamografie
Există multe controverse cu privire la momentul și frecvența la care trebuie făcută o mamografie. Deocamdată, recomandarea este ca femeile să facă o mamografie o dată pe an, începând cu vârsta de 40 de ani.
Dacă aveți un risc ridicat de cancer de sân din cauza unui istoric familial de cancer mamar sau ovarian, sau dacă ați fost supusă în trecut unui tratament cu radiații la sân, se recomandă să începeți să faceți mamografii anuale la o vârstă mai timpurie (de obicei, în jurul vârstei de 30 de ani). Cu toate acestea, acesta este un aspect pe care ar trebui să îl discutați cu medicul dumneavoastră.