Trecerea de la carnivor la vegetarian poate parea o idee sanatoasa si detoxifianta, insa nu este intotdeauna usoara si se poate dovedi si periculoasa pentru sanatate. Daca nu stii cu ce ai de-a face atunci cand excluzi carnea si produsele de origine animala din meniu, este posibil sa-ti dai organismul peste cap si sa declansezi diverse afectiuni. Afla ce presupune si daca ti se potriveste acest stil alimentar, atat de popular in zilele noastre!
Tipuri de vegetarianism
Vegetarianismul este un stil alimentar bazat pe consumul exclusiv de produse din plante. Carnea si orice aliment de origine animaliera sunt excluse din meniul unui vegetarian. De-a lungul timpului, s-au format mai multe tipuri de vegetarianism:
- veganism (nu se mananca deloc carne si produse de origine animala, nici macar miere);
- lacto-vegetarianism (nu se mananca carne, dar se pot consuma lactate);
- ovo-lacto-vegetarianism (nu se mananca carne, dar se consuma lactate si oua).
In afara vegetarianismului pur sau vegan, celelalte tipuri pot fi adaptate. Unele persoane prefera un vegetarianism combinat cu peste sau introducerea ocazionala a carnii de pasarii in meniu. Chiar si cu aceste exceptii, regimul ramane preponderent vegetarian.
Beneficiile vegetarianismului pentru sanatate
Vegetarianismul este un stil alimentar sanatos, care atrage o multime de efecte benefice asupra organismului, datorita substantelor nutritive valoaroase pe care alimentele le contin. Daca esti atent sa compensezi istet pierderile sau deficitele nutritive pe care absenta consumului de carne le declanseaza in organism, poti beneficia de o multime de proprietati terapeutice si profilactice:
- scaderea riscului de cancer;
- eliminarea kilogramelor in plus;
- scaderea colesterolului "rau" din sange;
- imbunatatirea starii de spirit;
- prevenirea hipertensiunii arteiale si combaterea riscului de boli cardiovasculare;
- imbunatatirea digestiei;
- scaderea riscului de diabet;
- combaterea bolilor renale etc.
Riscuri ale vegetarianismului asupra sanatatii
Desi este considerat un stil alimentar sanatos, vegetarianismul se poate dovedi un pericol pentru sanatate, daca renuntarea la carne si meniul vegetarian nu respecta cateva reguli importante.
Trecerea de la carnivor la vegetarian poate fi daunatoare, daca deficientele sau carentele nutritive nu sunt compensate cu suplimente sau alte alimente care le contin. Printre principalele deficiente nutritionale care apar in urma trecerii la vegetarianism si care-ti pot pune sanatatea in pericol, se numara cele de:
- vitamina B12;
- vitamina D;
- calciu (in cazul vegetarianismului pur, in care nu se consuma nici oua, nici lactate);
- fier;
- acizi grasi Omega 3 (aminoacfizi esentiali).
Toate aceste deficiente aparute in urma eliminarii consumului de produse animaliere pot avea efecte novice asupra sanatatii:
- imbatranirea prematura a organelor;
- probleme hormonale;
- anemie;
- dezechilibre metabolice;
- rahitism (in special la copii) si osteoporoza etc.
Vegetarianismul este o optiune personala a fiecaruia. Pentru a deveni un stil alimentar sanatos, este recomandat ca dieta sa inglobeze alimente variate, care sa asigure necesarul zilnic din toate categoriile de nutrienti.
Tu crezi ca vegetarianismul este sanatos sau ca poate fi un pericol pentru sanatate? Care crezi ca este cel mai sanatos stil alimentar: carnivor, vegetarian sau comninat? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!