Incaltarile pot afecta serios sanatatea picioarelor, a spatelui si iti pot deforma coloana sau postura, daca sunt alese doar pe criterii estetice si practice, nu si medicale. Slapii sunt piesele de incaltaminte cele mai daunatoare, dar medicii atrag atentia si asupra altor modele problematice, purtate zilnic de milioane de femei din lumea intreaga.
Slapii
Slapii sunt cele mai purtate incaltari in sezonul de vara, atat de femei, cat si de barbati sau copii, dar si cele mai nocive pentru sanatatea picioarelor si a coloanei vertebrale. Potrivit podologului Andrew Shapiro, purtator de cuvant al Asociatiei Medicale Americane de Podologie, slapii nu ofera un suport potrivit pentru glezne si nu protejeaza laba piciorului de leziuni si accidente.
Purtarea excesiva a acestora determina incordarea gleznelor, aparitia durerilor si predispune degetele la fracturi. De asemenea, favorizeaza si declanseaza unele boli cronice, precum tendinita sau fasciita plantara. Specialistii podologi si ortopezi sustin ca problemele apar in timp si doar in cazul in care slapii sunt purtati in exces. Purtarea lor pe plaja sau la mare, in vacanta, nu ridica astfel de riscuri.
Medicii atrag atentia ca acestia nu sunt potriviti si siguri pentru purtare zilnica, alergari sau alte activitati uzuale.
Balerinii
Balerinii sunt considerati al doilea cel mai popular tip de incaltaminte in randul femeilor, in ciuda contraindicatiilor si a efectelor secundare semnalate frecvent de medici. Spre deosebire de slapi, acestia sunt purtati mult mai des, chiar si in sezoanele de toamna sau primavara.
Shapiro sustine ca, desi ofera o protectie putin mai crescuta decat slapii, balerinii ridica aceleasi probleme de tendinita, fasciita plantara si alte afectiuni cauzate de lipsa suportului gleznei. Nu permit un mers natural, lejer, ci fortat, prin incordarea gleznelor si labei piciorului, care declanseaza durerile.
Pantofii cu toc inalt
Exista femei care poarta ocazional pantofi cu tocuri inalte si femei pentru care acestia reprezinta incaltamintea de baza. Daca te incadrezi in a doua categorie, trebuie sa stii ca te predispui singura unor probleme serioase de sanatate.
Potrivit podologului, tocul de maximum 5 cm este considerat cel mai sigur pentru sanatatea picioarelor. Podologul Andrew Shapiro explica ce se intampla cu piciorul in momentul in care mergi pe tocuri: tendonul lui Ahile are tendinta de a se scurta atunci cand abuzezi de incaltarile cu toc inalt, iar dupa un timp, risti sa suferi de tendinita Ahileana (tendonul ramane scurtat), care poate declansa dureri si probleme la mers, atunci cand nu esti incaltata cu acesti pantofi.
In plus, tocurile de peste 5 cm pun o presiune foarte mare pe pernuta labei piciorului, in timpul mersului, determinand subtierea acesteia si aparitia unui disconfort accentuat, sub forma unor senzatii de arsura.
Metatarsalgia este un alt pericol care te paste atunci cand porti in exces pantofi cu toc. Este vorba de o inflamatie si durere a oaselor metatarsiene, cauzate de presiunea accentuata pusa de greutatea corporala lasata pe acestea in timpul mersului pe toc.
Stiletto
Stiletto sunt cei mai populari pantofi eleganti, caracterizati prin toc subtire si varf ascutit. Pe langa pericolele ridicate de tocurile mai mari de 5 cm, enumerate mai sus, faptul ca degetele stau inghesuite si stranse in botul ascutit al acestora determina aparitia altor probleme medicale: degete inconvoiate sau indoite (hammer toes), bataturi sau neurom Morton (nevrita interdigitala - inflamatia nervilor dintre degete), sustine Shapiro.
Neuromul Morton este o problema serioasa, care determina simptome precum dureri, senzatii de arsura si al carui tratament poate necesita sedinte indelungi de fizioterapie, injectii sau interventii chirurgicale.
Care este tipul de pantofi in care te simti cel mai comod? Ai suferit vreodata de probleme medicale cauzate de anumite perechi de incaltaminte? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!