Cele mai frecvente mituri despre dantura discutate cu medicul ortodont

/ / Modificat: 2016-09-13
Cele mai frecvente mituri despre dantura discutate cu medicul ortodont

Afla de la medicul stomatolog care sunt cele mai frecvente mituri despre dantura!

1. Ma doare o masea pentru ca m-a tras curentul

Incorect. Curentul de aer rece doar evidentiaza ca exista o problema la nivelul unui dinte, insa acesta nu cauzeaza problema respectiva. Altfel spus, un dinte sanatos nu va durea, insa un dinte cu o carie mare, care a distrus smaltul dentar, expune nervul la agenti de sensibilizare: rece, dulce, acru, cald, asadar vom simti intens si curentul de aer rece. Daca infectia a avansat spre os, cu atat mai mult, la un moment dat, cand nu va mai putea evacuata, va inflama osul, gingia si obrazul, indiferent daca ne expunem sau nu curentilor de aer rece sau cald.

2. Daca mi s-a umflat maseaua, iau antibiotic si trece

Gresit, deoarece antibioticul poate ameliora doar temporar inflamatia, insa daca nu se indeparteaza cauza (bacteriile si toxinele lor de la nivelul dintilor si osului), infectia se va extinde in timp si va recidiva.

Infectia care nu are pe unde sa iasa va avansa spre os, gingie, obraz si, asadar, daca mergem la medicul stomatolog acesta va putea in multe situatii, dupa efectuarea anesteziei, sa realizeze un orificiu in dinte, pentru a permite evacuarea infectiei. Acest lucru este de multe ori suficient si elimina necesitatea administrarii de antibiotice. Sunt situatii in care aceasta procedura nu poate fi aplicata, insa nu trebuie sa hotaram acest lucru acasa, medicul fiind persoana potrivita sa decida cand poate face anestezia si daca sunt sanse ca aceasta "sa prinda".

3. Molarii de minte nu sunt folositori, trebuie sa ii scoatem

Incorect. Sunt situatii in care, intr-adevar, molarii de minte trebuie extrasi: cand nu au suficient loc sa iasa, cand au o pozitie anormala, cand produc infectarea repetata a gingiei (pericoronarita) sau carii dintilor vecini, cand risca sa topeasca radacina dintelui vecin sau produc inghesuiri dentare, daca nu exista dinte pe arcada opusa pe care sa poata oclude (musca) molarul de minte. Insa, daca molarii de minte au o pozitie corecta si suficient loc, chiar daca s-au cariat, pot fi tratati si pastrati pentru a fi folositi, la nevoie, pentru realizarea unor lucrari dentare.

4. Daca un dinte cariat este tratat (plombat) nu va mai aparea alta carie

Gresit, o alta carie poate aparea pe o alta fata a dintelui, daca aceasta nu este curatata corect (nu realizam un periaj corespunzator, nu folosim ata dentara, avem dintii inghesuiti etc.). Cariile pot aparea si sub obturatie (plomba) sau la marginile obturatiilor foarte vechi, de aceea uneori acestea, dupa perioade mai lungi de timp, trebuie inlocuite. Controalele stomatologice periodice pot evidentia aceste situatii.

5. Aparatul dentar nu mai este eficient la varsta adulta

Gresit. Desi aparatul dentar este purtat in general de copii, din ce in ce mai multi adulti poarta aparat dentar cu rezultate foarte bune, daca tratamentul este condus cu profesionalism.

La copil, tratamentul este mai rapid si eficient datorita oaselor mai maleabile si faptului ca dintii abia erupti pot fi mai usor indreptati. Si la adult se pot corecta eficient pozitia dintilor si ocluzia (muscatura), insa tratamentul dureaza, pentru aceeasi problema, mai mult decat la copil, iar tendinta de recidiva (revenire a dintilor la pozitia initiala) este mai mare. Avantajul in cazul adultilor este ca acestia sunt mai constiinciosi pe durata tratamentului ortodontic si dupa scoaterea aparatului, iar igiena lor este mult mai buna.

6. Trebuie sa asteptam pana ies toti dintii copilului pentru a-i pune aparat dentar

Gresit. Primul control ortodontic trebuie facut in jurul varstei de 7 ani, cand incep sa erupa dintii permanenti, pentru ca medicul specialist ortodont sa evalueze daca exista suficient spatiu si daca cele doua maxilare sunt in pozitie corecta unul fata de celalalt. Daca aceste lucruri nu se intampla, tratamentul trebuie inceput cat mai curand, pentru a largi maxilarele si corecta muscatura. Daca nu se va stimula cresterea maxilarelor, dupa eruptia tuturor dintilor permanenti de multe ori este nevoie sa extragem 2 sau 4 dintre ei, pentru a permite alinierea celorlalti pe un os ramas mic, iar tratamentul va dura mai mult.

Articol scris de Dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodontie Orto-Implant Expert

banner_ortoimplant

Articole recomandate

Citeste si despre