Ciclul menstrual si sanatatea feminina: Informatii esentiale si sfaturi

/ / Modificat: 2024-09-12
Ciclul menstrual si sanatatea feminina: Informatii esentiale si sfaturi

Multi oameni confunda termenii „menstruatie” si „ciclu menstrual”, dar este important sa facem distinctia. Ciclul menstrual este un proces complex care dureaza, în medie, aproximativ 28 de zile si include patru faze distincte. Pe de alta parte, menstruatia reprezinta etapa specifica în care mucoasa uterina este eliminata, de obicei, pe o perioada de 3 pana la 7 zile.

Informatii esentiale si sfaturi de la dm

La dm, credem ca informatiile corecte si accesibile despre sanatatea feminina sunt esentiale pentru bunastarea tuturor femeilor.

Campaniile de sanatate desfasurate de dm drogerie markt au avut întotdeauna un loc special în activitatile noastre. În ultimii doi ani, ne-am concentrat în mod special pe promovarea sanatatii feminine, avand în vedere ca studiul Spectra, realizat recent de concernul dm, a aratat ca majoritatea femeilor considera ca subiectul sanatatii feminine nu este suficient discutat în societate. Aceasta opinie este mai pronuntata în randul femeilor cu educatie superioara (60%), iar doar un sfert dintre cele intervievate considera ca acest subiect este abordat corespunzator. Romania, alaturi de Serbia si Bosnia si Hertegovina, se numara printre tarile în care femeile simt ca sanatatea feminina merita mai multa atentie si dezbatere.

La dm, ne angajam sa aducem aceste teme în prim-plan si sa oferim informatii valoroase pentru a sprijini sanatatea femeilor. În continuare, va invitam sa descoperiti cele patru faze ale ciclului menstrual si sa va informati mai bine despre acest aspect esential al sanatatii feminine.

Menstruatia: Faza de relaxare

Ciclul feminin începe cu menstruatia. Ce se întampla în organism? În primul rand, productia de progesteron este oprita. Daca hormonul lipseste, uterul începe sa se contracte si mucoasa uterina este eliminata. Dorinta de odihna si relaxare este normala în aceasta faza.

Produsele menstruale sunt la fel de individuale ca si utilizatoarele lor, iar fiecare femeie are propriile preferinte si nevoi.

Ce puteti face în cazul durerilor usoare de menstruatie?

  • Exercitii: o mica miscare sau exercitiile de întindere pot ajuta la ameliorarea disconfortului.

  • Masaj: un masaj bland poate relaxa muschii si reduce tensiunea.

  • Acupunctura: aceasta tehnica alternativa poate oferi alinare si relaxare.

  • Perna termica: aplicarea unei perne termice pe partea inferioara a spatelui poate aduce confort.

  • Activitate sexuala: aceasta poate avea un efect relaxant si poate ajuta la reducerea durerii.

Este important de mentionat ca durerile menstruale neobisnuit de intense ar trebui sa fie evaluate de un medic. Ascultati-va corpul si alegeti metodele care va fac sa va simtiti bine!

Faza foliculara: momentul creativitatii 

Imediat ce se termina menstruatia, femeile încep sa se simta din nou complet în largul lor. Hormonii estrogeni si estradiol asigura acum refacerea mucoasei uterine si dau o noua energie. Se poate sustine acest proces cu o alimentatie bogata în proteine, leguminoase, nuci, fulgi de ovaz, paine integrala, etc. În faza foliculara, femeile pot face totul cu usurinta.

Ovulatia: faza de activitate

Ovulatia are loc în jurul celei de-a 14-a zi a ciclului: Organismul este aprovizionat cu o cantitate mare de estrogen si progesteron. Acesti hormoni nu sunt importanti doar pentru fertilitate, ci influenteaza si metabolismul, calitatea somnului, sanatatea inimii, densitatea osoasa si psihicul. Nu este de mirare ca femeile se simt deosebit de atragatoare si încrezatoare în sine în timpul acestei faze, iar corpul este în cea mai buna forma.

Faza luteala: momentul de forta interioara

Odata ce ovulatia s-a terminat, nivelul de progesteron creste si nivelul de energie scade. Pe ce ar trebui pus accentul în aceasta perioada? Pe îngrijirea de sine, bineînteles. În timpul fazei luteale, organismul se pregateste pentru o posibila sarcina. Doamnele si domnisoarele simt adesea acest lucru prin dorinta de a se relaxa si de a încetini. Pielea este si ea mai sensibila în aceasta perioada.

Ciclul menstrual este un subiect complex si fascinant, plin de nuante. Descoperiti articole detaliate si informatii captivante despre sanatatea femeilor pe dm.ro si pe activebeauty.ro. În plus, la dm gasiti o gama variata de produse esentiale pentru fiecare etapa a ciclului menstrual, precum si alte solutii dedicate bunastarii feminine.

Punctul central al campaniei de sanatate este Caravana Sanatatii, care s-a desfasurat la nivel national. A fost conceputa ca o initiativa inovatoare, care propune o abordare holistica asupra sanatatii femeilor. Scopul principal al acestei caravane este de a aduce educatie si informare în ceea ce priveste bunastarea si sanatatea femeilor, de asemenea, au loc întalniri fizice, unde se ofera consultanta specializata, în sesiuni one-to-one.

Despre dm drogerie markt: dm drogerie markt este una dintre cele mai mari retele de magazine de drogherie din Europa, oferind o gama larga de produse pentru îngrijirea personala, sanatate si frumusete. Cu un angajament puternic fata de sustenabilitate si responsabilitate sociala, dm drogerie markt investeste constant în initiative menite sa sprijine comunitatile locale si mediul înconjurator. În Romania, lantul de magazine este prezent de 16 ani, timp în care a evoluat constant, a creat peste 1600 de locuri de munca si a deschis peste 140 de magazine. În 2022, dm a lansat, în Romania, si magazinul online, expansiunea companiei fiind în continuare una din prioritati.

Articole recomandate

Citeste si despre