Decizia de a merge la psiholog nu este una usoara, dar este una care iti poate imbunatati viata. Multi oameni se confrunta cu probleme de sanatate mintala la un moment dat.
Chiar daca problemele se pot trata, unii permit stigmatizarea care incojoara sanatatea mintala sa ii opreasca sa primeasca ajutorul de care au nevoie. Deci, faci ceea ce trebuie alegand ca sa cauti un psiholog.
Cand trebuie sa apelezi la ajutorul unui psiholog?
Este un moment bun sa cauti ajutor atunci cand realizezi ca te lupti cu problemele de sanatate mintala in viata de zi cu zi. Acest lucru ar putea fi insomnia datorata anxietatii, te chinuiesti sa mergi la serviciu din cauza depresiei sau a consumului de substante sau te confrunti cu probleme mai dificile.
Multi considera ca nu au probleme grave si nu cer ajutor, iar problemele se pot agrava in timp. Problemele de sanatate mintala se trateaza, iar unii pot vedea rezultate dupa doar cateva sedinte.
Cum alegi psihologul potrivit?
Experienta
Un psiholog fara experienta va lucra sub indrumarea unui psiholog experimentat, deci doar pentru ca nu are experienta nu inseamna neaparat ca nu va fi potrivit pentru tine. Poate iti vei dori un psiholog cu experienta in lucrul cu persoane cu probleme similare.
Unii psihologi se concentreaza si se specializeaza in anumite domenii ale sanatatii mintale si cu anumite diagnostice. Daca te confrunti cu anxietate si depresie este posibil sa nu iti doresti sa lucrezi cu un psiholog specializat in problemele de cuplu si invers.
Pretul
Un alt lucru pe care oamenii il iau in considerare atunci cand aleg un psiholog este costul sedintelor.
Locatie
Atunci cand alegi un psiholog vei lua in considerare locatia si cat de usor sau dificil este sa ajungi acolo. Gasirea unui psiholog bun in apropiere poate fi dificila in provincie fata de un psiholog Bucuresti.
Persoanele care nu vor sau nu pot sa participe la sedintele de psihoterapie traditionala, pot apela la ajutorul unui psiholog online.
Ce se intampla daca psihoterapia nu functioneaza?
Daca ai inceput sedintele si nu vezi rezultate, nu inseamna ca psihoterapia nu functioneaza, dar at putea insemna ca trebuie sa gasesti un alt psiholog. Pentru a profita la maxim de sedintele de psihoterapie, este important sa gasesti un psiholog cu care te potrivesti. Asta inseamna sa te simti confortabil si sa poti impartasi deschis si sincer gandurile, emotiile si experientele personale.
Ce asteptari sa avem in timpul sedintelor?
Prima sedinta va arata probabil diferit fata de urmatoarele. In timpul primei sedinte, psihologul iti va pune intrebari care il vor ajuta sa identifice de ce ai venit si ce speri sa obtii. De asemenea, te va ajuta sa iti faci o idee despre provocarile cu care te confrunti. Procedand astfel, psihologul te poate ajuta sa alegi cel mai bun plan pentru tratament.
Cum te poate ajuta un psiholog online?
Psihoterapia online este o metoda eficienta de tratare a diferitelor simptome legate de sanatatea mintala si este considerata pe scara larga o modalitate mai simpla de furnizare a psihoterapiei deoarece elimina multe bariere comune in calea tratamentului, inclusiv costuri, constrangeri geografice sau stigmatizarea.
Atunci cand cauti un psiholog si incepi psihoterapia, tine cont ca este vorba doar despre tine. Scopul este de a te ajuta sa iti imbunatatesti sanatatea mintala. Acest lucru ar putea insemna sa elimini anxietatea, sa inveti abilitati de gestionare a depresiei sau sa inveti noi abilitati de comunicare pentru a-ti imbunatati relatiile cu ceilalti. Cand incepi sa mergi la psiholog este important sa comunici clar care sunt obiectivele tale si ce speri sa atingi prin participarea la sedintele de psihoterapie. Aminteste-ti ca totul este despre tine.