De ce ti se zbate ochiul? 7 cauze medicale frecvente

/ / Modificat: 2017-03-22
De ce ti se zbate ochiul? 7 cauze medicale frecvente

Atunci cand ti se zbate ochiul, ai tendinta de a asocia acest simptom cu diverse superstitii sau vesti proaste pe care urmeaza sa le primesti, iar cel mai potrivit tratament pe care il gasesti este sa spui o rugaciune rapida si sa il inchini de trei ori. Zvacnirea pleoapelor ochiului nu este un semn de la divinitate, ci are mai multe cauze medicale, explicate stiintific, pe care este bine sa le investighezi la medic pentru a scapa de acest tic sacaitor si pentru a evita complicatiile.

Zbaterea ochiului este un tic nervos, spasm sau contractie involuntara a muschilor, care in cele mai multe cazuri apare si dispare spontan. Cu toate acestea, cresterea frecventei acestor spasme si persistenta lor pe perioade lungi de timp pot ascunde afectiuni medicale si pot trage un semnal de alarma asupra corpului tau!  

Stresul

Fiecare corp reactioneaza diferit atunci cand este supus stresului. Zbaterea ochiului poate fi unul dintre simptomele care te anunta ca organismul tau este prea stresat, mai ales daca spasmul este asociat si cu usturimi si dureri de ochi sau vedere incetosata.

Este recomandat sa apelezi la orice mijloc de relaxare care stii ca da roade, pentru a alunga stresul din viata ta si a-ti imbunatati starea de sanatate.  

Oboseala

La fel ca si stresul, oboseala poate pune presiune asupra corpului tau in mai multe moduri. Atunci cand depui un efort fizic sau psihic prelungit sau nu dormi suficient, apare extenuarea, care da nastere mai multor reactii neplacute in organism.

Unul dintre ele este contractia involuntara a pleoapelor ochilor. Acest simptom apare in special atunci cand fortezi musculatura oculara in timpul utilizarii calulatorului sau concentrarii in fata televizorului.

Alternarea perioadelor de concentrare vizuala cu cele de relaxare a ochilor este eficienta in combaterea acestor ticuri incomode. Si purtarea ochelarilor in astfel de situatii poate fi la fel de eficienta pentru prevenirea tensiunii musculare de la nivel ocular.  

Ochii uscati

Uscarea ochilor este o conditie medicala pe care o manifesta cel mai adesea varstnicii sau persoanele care petrec foarte multe ore pe zi in fata calculatorului. Predispuse la acest simptom medical mai sunt si persoanele care urmeaza tratamente medicamentoase cu antidepresive sau antihistamicice ori poarta lentile de contact.

Aplicarea lacrimilor artificiale reprezinta cea mai simpla solutie pentru combaterea contractiilor musculare oculare cauzate de medicamente sau de folosirea indelungata a lentilelor de contact.  

Consumul de bauturi energizante

Alcoolul, cafeaua si bauturile energizante pot fi o cauza pentru aparitia spontana a zbaterii ochiului, daca ai tendinta de a le consuma abuziv. Substantele din acestea actioneaza ca excitante pentru sistemul nervos central, conducand la aparitia contractiilor involuntare ale pleoapelor. Reducerea consumului acestora ajuta la disparitia spasmului.  

zbate-ochiul

Deficiente nutritionale

Carenta de calciu, magneziu sau potasiu din organism poate conduce la declansarea spasmelor musculare de la nivel ocular si nu numai. De aceea, medicii recomanda realizarea periodica a analizelor de sange, pentru monitorizarea nivelului fiecarui nutrient esential din organism.  

Alergiile

Majoritatea tipurilor de alergii se manifesta si prin roseata oculara, mancarimi si ochi lacrimosi. Frecarea continua a ochilor, pentru ameliorarea simptomelor, stimuleaza secretia de histamina de la nivelul tesuturilor pleoapelor, care este respnsabila si pentru declansarea lacrimarii excesive.

Cresterea secretiei de histamina este considerata de medici si o cauza probabila a contractiilor involuntare ale pleoapelor. Administrarea antihistaminicelor si evitarea contactului cu factori alergogeni ajuta la reducerea riscului de aparitie a spasmelor.  

Frigul si curentul

Potrivit medicilor, expunerea indelungata la frig sau curent poate contribui la declansarea spasmelor musculare de la nivel ocular. Tot ce trebuie sa faci in acest caz este sa stai departe de acesti factori declansatori.

Mai cunosti si alte cauze pentru care ti se zbate ochiul? Impartaseste-le cu noi in sectiunea de comentarii de mai jos!

Articole recomandate

Citeste si despre