Durerea cronica pelvina afecteaza o buna parte a populatiei feminine la nivel global si poate avea o serie intreaga de semnificatii, de la un simplu reper ca te afli la ovulatie pana la afectiuni serioase care iti pun in pericol sanatatea.
Cele mai frecvente cauze care provoaca durerea cronica pelvina prezinta un grad de pericol mai mare sau mic, de aceea o buna cunoastere a posibilelor tulburari te ajuta sa previi in timp util afectiuni foarte grave.
1. Apendicita
Durerea pelvina poate fi provocata de inflamarea apendicelui. Odata infectat, acesta trebuie sa fie indepartat chirurgical cat mai repede, inainte ca infectia sa se raspandeasca in cavitatea abdominala.
2. Colonul iritabil
Aceasta afectiune a sistemului digestiv cauzeaza crampe si dureri abdominale, balonare, diaree si constipatie.
3. Ovulatia dureroasa
Daca resimti intepaturi puternice la jumatatea ciclului tau menstrual, cel mai probabil corpul tau se afla in perioada de ovulatie. Durerea nu prezinta niciun pericol si dispare in cateva ore.
4. Sarcina extrauterina
Durerea cronica pelvina poate fi produsa de o sarcina extrauterina, cand embrionul se dezvolta in afara uterului. Simptomele mai includ si sangerari vaginale si ameteli.
5. Chisturile ovariene
Chisturile ovariene de mari dimensiuni pot declansa dureri in zona pelvisului, ingrasare si urinare frecventa.
6. Sindromul inflamator pelvin
Se refera la inflamatia organelor reproducatoare superioare ale femeilor, care poate distruge definitiv uterul, ovarele si tuburile falopiene. Antibioticele sau, dupa caz, operatia, rezolva aceasta problema grava.
7. Fibromul uterin
Masa celulara ce se dezvolta la nivelul uterului, fibromul uterin, poate provoca presiune si durere in abdomenul inferior.
8. Endometrioza
Tesutul edometrial care creste in afara uterului declanseaza dureri puternice in zona pelvisului odata cu eliminarea lichidului menstrual. Exista tratamente care controleaza endometrioza, insa nu se poate vindeca definitiv.
Autor: Adelina Dobrin