Durerile de spate, intre mit si adevar

/ / Modificat: 2016-07-11
Durerile de spate, intre mit si adevar

Durerile de spate sunt experimentate de cel putin 8 din 10 persoane. Fie ca sunt de la vreme, de la o miscare gresita, de la sindromul premenstrual, durerile lombare sunt extrem de frecvente, iar miturile care se prolifereaza despre ele, asemenea. Descopera adevarul!

Daca stai dreapta (cu spatele lipit de scaun) poti preveni dureri de spate – Fals

Este adevarat ca nici pozitia cocosata nu este recomandata, dar multe persoane gresesc atunci cand se forteaza sa stea prea drepte pentru prea mult timp. Acest efort nu face altceva decat sa produca incordarea spatelui.

Incearca sa stai astfel: pe scaun cu spatele lipit de spatar, cu ambele talpi infipte in podea.

Curbeaza foarte usor spatele, pentru ca nu vei putea sta cu umerii lipiti de spatar o perioada prea lunga de timp. O incovoiere usoara a spatelui in pozitia de stand pe scaun nu te va cocosa.

Acupunctura te poate ajuta sa tratezi durerile de spate – Adevarat

Acupunctura este o tehnica medicala chineza, alternativa a medicinei traditionale, pe care majoritatea specialistilor incearca sa o integreze astazi ca terapie esentiala in tratarea durerilor de spate.

Aceasta metoda naturala de vindecare lucreaza cu un sistem complex de meridiane subcutanate. De asemenea, lucreaza cu o serie de puncte specifice. Acestea se afla in legatura directa cu organele interne, iar stimularea fiecarui punct de acupunctura exercita o anumita influenta asupra unui organ.

Originea durerii este data de locul unde se simte durerea – Fals

Avem tendinta sa spunem de exemplu ca ne dor soldurile si sa identificam si cauza tot la nivelul acestora. In realitate, este posibil doar sa experimentezi durerea acolo, problema provenind din cu totul alta parte. Nu uita ca uneori durerile lombare apar ca simptom al sindromului premenstrual!

Daca stai intinsa in pat, durerile vor trece – Fals

Ca prin minune sau cum? E adevarat ca odihna decongestioneaza spatele si calmeaza unele dureri. O sedere indelungata in pat poate degenera in dureri si mai mari ale spatelui, in doar cateva zile.

Iar daca durerea provine de la o leziune sau de la o rana la nivelul coloanei nu va disparea nici daca vei "locui" practic in pat. Orice durere persistenta de spate, care se prelungeste pe mai multe zile, are nevoie de un control medical de rutina.

Daca ai un disc herniat/rupt, operatia este obligatorie – Fals

Nu orice leziune a coloanei vertebrale, nici chiar o hernie de disc,  impune interventia chirurgicala. Majoritatea persoanelor se sperie de-ndata ce aud ca au un disc al coloanei herniat, intrand in panica la gandul unei operatii destul de grele si cu o recuperare indelunga.

Doar medicul poate stabili cu exactitate necesitatea unei astfel de operatii. Exista si cazuri in care se apeleaza la alte forme de tratament decat interventia chirurgicala, aceasta fiind un ultim resort la care apeleaza specialistii.

Daca esti supraponderala acuzi mai des dureri de spate – Adevarat

Durerile de spate sunt frecvente in randul persoanelor supraponderale. Surplusul de greutate suprasolicita coloana vertebrala si preseaza spatele, fiind un factor de stres asupra intregii regiuni.

Persoanele slabe nu sufera de dureri de spate – Fals

Exista si reversul supraponderalitatii, iar credintele populare vehiculeaza ideea ca "daca esti slab, esti ferit de dureri de spate". Complet gresita aceasta conceptie. Mai mult chiar, persoanele care cad in cealalta extrema, a tulburarilor alimentare care le fac subnutrite se confrunta cu probleme grave ale spatelui. Fracturile sunt cele mai frecvente, ca urmare a slabirii osaturii in urma deficientelor nutritionale de calciu si vitamina D necesare acesteia.

Ridicarea greutatilor afecteaza spatele – Fals

S-a speculat ca ridicatul greutatilor (atat ca sport, cat si ca activitate uzuala) ar afecta spatele pe termen lung. Acesta este un mit, deoarece pentru sanatatea spatelui conteaza mai putin cat ridici si mai mult cum anume ridici. Nu inseamna insa ca trebuie sa te aventurezi sa ridici mai mult decat poti duce.

Atunci cand ridici ceva de jos, apleaca-te cu tot corpul, incepand cu picioarele, dar mentinand spatele drept si capul sus. Fii la o distanta cat mai apropiata de obiectul pe care urmeaza sa il ridici! Foloseste-te de picioare pentru a-l ridica si nu de spate! Nu roti trunchiul si ridica-l impingand in picioare, moment in care ridici odata cu ele tot corpul.

Exercitiile fizice agraveaza durerile de spate – Fals

E ca si cand am spune "sportul dauneaza grav sanatatii", ceea ce este total neadevarat. Nu numai ca sportul previne aparitia acestor dureri, dar multe antrenamente sunt recomandate pentru persoanele care sufera de astfel de dureri.


Este adevarat ca un sport executat gresit si suprasolicitarea spatelui, precum si lipsa de incalzire prealabila antrenamentului propriu-zis pot provoca dureri de spate. De aceea, este recomandat sa respecti intocmai toti pasii unui antrenament fizic, fara a exagera in niciun fel.

Chiropractia te ajuta sa scapi de durerile lombare – Adevarat

Una dintre cele mai utile metode in indepartarea durerilor de spate este chiropractia. Masajul chiropractic este extrem de eficient in eliminarea tensiunilor acumulate in punctele de presiune. El se bazeaza pe manipularea spinala prin framantarea spatelui si a articulatiilor imobile.

Sa nu uitam ca majoritatea durerilor de spate apar in urma unui stil de viata dezorganizat si a presiunilor psihologice la care suntem supusi zilnic. Sedentarismul, surescitarea, stresul, grijile – toate se reflecta in organismul nostru sub forma unor dureri sau afectiuni. Metode de relaxare si detensionare precum chiropractia, dar si yoga, meditatia, acupunctura pot fi de un real folos in trecerea durerilor de spate la stadiul de amintire.

Taguri Dureri spate

Articole recomandate

Citeste si despre