Endometrioza este o afectiune pe cat de perfida, pe atat de dureroasa pentru femeile care o au. In primul rand, este vorba despre durerile fizice, cu care pacientele se confrunta in perioada menstruatiei, si care pot fi insuportabile in unele cazuri. In al doilea rand, este greu de diagnosticat si multi medici ginecologi o trec cu vederea sau nu o trateaza suficient de serios, pentru ca nu este o boala letala. Din acest motiv, intreaga experienta a femeilor, pana cand ajung sa li se puna diagnosticul corect si sa ia un tratament adecvat, poate fi una extrem de lunga si de anevoioasa.
Cercetarile recente aduc insa vesti bune pentru femeile cu endometrioza: a aparut un studiu care arata ca boala poate fi diagnosticata fara a folosi metode invazive, iar modul in care functioneaza este fascinant, arata cercetatorii.
Ce este endometrioza
Endometrioza este o boala cronica, care afecteaza una din 10 femei care au menstruatie. Mucoasa uterului, numita endometru, creste in afara acestuia, uneori si pe trompele uterine, ovare, intestine si pe mucoasa pelvina. In timpul menstruatiei, hormonii semnaleaza endometrului sa se ingroase si sa se descompuna, insa din cauza ca nu tot endometrul poate fi expulzat prin menstruatie, tesutul se poate lipi de organele pelvine, ducand la formarea unor cicatrici, iar uneori la infertilitate sau chiar cancer.
Pentru a diagnostica aceasta boala, medicii trebuie sa efectueze o procedura invaziva ce tine de chirurgia laparoscopica. Nu multi medici efectueaza insa procedura, uneori din cauza costurilor care le impiedica pe paciente sa o faca, alteori pentru ca pur si simplu nu considera ca este necesar. Asa se face ca multe femei ajung sa afle ca au boala daca nasc prin cezariana si atunci se vad cicatricile provocate de tesutul neeliminat.
Endometrioza este nu doar dureroasa, ci si perfida, pentru ca poate fi usor confundata cu alte probleme de sanatate, judecand dupa simptome. Un diagnostic gresit nu numai ca incetineste procesul de vindecare, ci femeile continua sa se confrunte cu dureri cumplite in fiecare luna si sa riste sa sufere complicatii. Endometrioza este adesea confundata cu sindromul colonului iritabil, boala inflamatorie pelvina sau chiar menstruatii dureroase, deci nimic iesit din comun.
O noua metoda, noninvaziva, de diagnosticare a endometriozei
Cercetatorii de la Feinstein Institutes for Medical Research au lansat un proiect pentru a gasi o modalitate de a diagnostica endometrioza, folosind mostre din menstruatie. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca o anumita componenta, numita efluentul menstrual, este cheia pentru a descoperi si diagnostica endometrioza. Ei au descoperit ca efluentul din mentruatia femeilor care sufera de endometrioza este diferit de cel din menstruatia celor care nu au aceasta afectiune.
La studiu au participat peste 1.800 de femei, carora li s-au cerut probe de sange menstrual. Cercetatorii le-au pus si o serie de intrebari legate de istoricul medical, iar rezultatele studiului au fost uimitoare.
Analiza aceasta ar putea fi folosita pe viitor pentru a pune mai usor si intr-o maniera non-invaziva diagnosticul corect in cazul pacientelor care sufera de endometrioza. Chiar daca este inca in faza de cercetare, studiul reprezinta un pas important in ceea ce priveste aceasta boala ce afecteaza in tacere milioane de femei.
FOTO: Freepik