Esti racita? Cum iti dai seama daca trebuie sa iei antibiotic?

/ / Modificat: 2018-05-08
Esti racita? Cum iti dai seama daca trebuie sa iei antibiotic?

Vremea capricioasa si schimbarile bruste de temperatura specifice primaverii, ne pot afecta starea de sanatate, mai ales daca sistemul nostru imunitar este deja slabit. Pe langa alergiile de sezon si astenia de primavara, la inceput de sezon cald sunt sanse foarte mari sa te pricopsesti cu o raceala de toata frumusetea!

Nas infundat, stranut, tuse, dureri de cap, stare generala alterata... acestea sunt principalele simptome ale racelii, care ne impiedica sa ducem la bun sfarsit chiar si cele mai simple sarcini de zi cu zi. Fiecare organism reactioneaza in mod diferit in lupta cu boala, astfel ca unele persoane reusesc sa vina de hac simptomelor racelii in 2-3 zile, in timp ce altele se lupta cu raceala chiar si 2 saptamani.

Cand trebuie sa mergi la medic?

In mod normal raceala si gripa nu se trateaza cu antibiotice, insa exista situatii in care medicul, in urma unei consultatii, prescrie tratament cu antibiotic.

Multi dintre noi tratam raceala dupa ureche sau la sfatul farmacistului, insa ce se intampla atunci cand disconfortul se accentueaza? Febra creste intr-un timp scurt, iar nasul infundat se transforma in insuficienta respiratorie. Atunci stii ca este momentul sa te prezinti cat mai repede la cabinetul medicului tau!

Iata care sunt semnele care ar trebui sa te trimita la medic:

Febra persistenta

Febra insotita de frisoane poate indica o infectie bacteriana sau o boala virala, cum ar fi gripa. In acest caz medicul nu va prescrie antibiotice, mai ales daca este sezon gripal si mai multi pacienti s-au prezentat la cabinetul sau cu aceleasi simptome.

In cazul in care febra persista cateva zile la rand si este foarte mare, atunci medicul va face investigatii suplimentare si va decide daca este nevoie de un tratament cu antibiotic.

Raceala tine de mai bine de o saptamana

Perioada de boala este de asemenea un criteriu foarte important pentru medici. Infectiile virale pot uneori sa nu raspunda la tratament si sa se transforme in infectii severe, cum ar fi infectia sinusurilor sau altele mai grave. Daca simptomele racelii persista cateva saptamani, probabilitatea ca medicul sa iti prescrie un antibiotic creste.

Culoarea secretiilor nazale nazale

Secretiile nazale sunt de obicei apoase si incolore in cazul unei infectii virale, in timp ce mucusul verde sau galben poate fi un semn al infectiei bacteriene. In general, culoarea mucusului este considerata un indicator nesigur al necesitatii unui antibiotic.

Te doare din ce in ce mai tare in gat

Chiar daca gatul tau este rosu si te doare ingrozitor, inainte de a prescrie antibiotic medicul se va uita si daca ai pete albe in gat, semn ce poate indica o infectie bacteriana.

Cele mai multe raceli incep cu o durere in gat, fara alte simptome. In cazul in care durerea in gat persista, poate fi vorba de o infectie bacteriana, situatie in care este necesara administrarea de antibiotice pentru a opri bacteriile periculoase. Pentru a sti sigur, se face o cultura sau un test rapid de antigen, care dureaza mai putin de 20 de minute.

Cum iti dai seama ca trebuie sa iei antibiotic?

Un test de laborator poate arata daca ai cu adevarat nevoie de un antibiotic. Medicul va recolta o proba din nas sau gat pentru analize, iar dupa 2-3 zile, rezultatul analizei va confirma sau nu necesitatea administrarii antibioticului.

Insa pana sa ajungi la cabinetul medicului, poti afla singura daca raceala ta necesita tratament cu antibiotic. Antibioticele sunt medicamente foarte eficiente, insa acestea au efect numai impotriva bacteriilor, nu si impotriva virusurilor.

Identificarea cauzei ce se ascunde in spatele racelii tale ca fiind una virala sau bacteriana - bazandu-ne numai pe simptome - este dificila. Kitul pentru autotestare, "Sunt antibioticele de ajutor?" de la Veroval, poate determina in mod sigur si rapid* daca infectia ta este de natura bacteriana si daca administrarea antibioticelor este justificata. Se realizeaza in doar 5 minute si nu ai nevoie decat de o picatura de sange din varful degetului.

test-antibiotic-raceala

Cum se realizeaza testul?

Testul "Sunt antibioticele de ajutor?" de la Veroval se realizeaza in doar 3 pasi:

1. Ai nevoie doar de o picatura de sange din deget;

2. Proba de sange va fi amestecata cu o solutie de diluare. Este important sa amesteci bine mixtura;

3. Aplica mixtura diluata in caseta de testare, iar dupa 5 minute rezultatul testului iti va spune daca ai sau nu nevoie de antibiotic!

Cat de sigur este testul?

Testul rapid "Sunt antibioticele de ajutor?" a fost conceput cu scopul de a oferi utilizatorilor precizia si fiabilitatea mijloacelor moderne de diagnosticare pentru uzul la domiciliu. Testul determina concentratia de proteina C reactiva (CRP) din sange. Formarea proteinelor CRP reprezinta raspunsul sistemului imunitar la inflamatia bacteriana initiala.

Kitul de autotestare "Sunt antibioticele de ajutor?" de la Veroval se gaseste online la pretul de 55 lei.

*Acuratete de peste 95% dovedita printr-un studiu de evaluare a performantelor

Taguri Raceala Raceala gripa Gripa

Articole recomandate

Citeste si despre