Dupa implinirea varstei de 20 ani, toate femeile ar trebui sa-si autoexamineze sanii, cel putin o data pe luna.
Examenul sanului se poate face oricand si printr-o ecografie, pentru a depista eventuale probleme, de tipul chisturilor si nodulilor.
Daca perioada menstruala nu a trecut inca, iti vei examina sanii la cateva zile dupa ultima zi de menstruatie - in aceasta perioada premenstruala sanii sunt mai tari.
In cazul femeilor la menopauza, examenul sanilor trebuie sa se faca in aceeasi zi a lunii.
In ce consta exemenul lunar al sanilor?
Examenul sanului facut de catre tine poate avea concluzii diferite fata de cel al unui medic, la o ecografie. Iata cateva posibilitati de autoexaminare a sanilor, urmand ca tu sa alegi metoda care ti se potriveste cel mai bine
In fata oglinzii
Aseaza-te in fata oglinzii si compara ambii sani pentru eventuale diferente de marime, adancituri, rani, umflaturi ori modificari la nivelul pielii mamelonului un nodul ori o scurgere.
Trebuie retinut faptul ca este normal ca o femeie sa aiba un san putin mai mare decat celalalt.
Controlul sanilor se realizeaza in patru feluri:
In aceste pozitii, muschii pectorali se contracta, si poate aparea o mica gropita in cazul in care ai dezvoltat o tumora.
Intinsa pe spate
Repeta pasii de mai sus si pentru celalt san, de data aceasta folosind mana dreapta.
La dus
Controlul sanilor poate fi usor facut atunci cand esti in baie sau dus. Multe femei descopera mai usor eventuale afectiuni atunci cand pielea este umeda:
Exista mai multe posibilitati de examinare a sanilor, insa atunci cand mergi la medic pentru examinarea anuala a sanilor (mamografia), roaga medicul sa iti arate care este in cazul tau cea mai potrivita metoda de autoexaminare a sanilor.
Este recomandat sa repeti examenul recomandat de medic sau cel de mai sus o data pe luna si sa anunti imediat medicul in cazul in care sanii tai sunt afectati in vreun fel.
Desi nu exista dovezi ca auto-examinarea sanilor ar reduce numarul de decese provocate de cancerul mamar, totusi autoexaminarile nu costa nimic si nu exista efecte adverse. Tumorile descoperite prin aceasta tehnica pot fi intr-o faza incipienta a bolii, asadar ar putea fi tratate la timp, inainte sa evolueze, ducand astfel la rezultate mai bune.