O alternativa sanatoasa pentru prepararea alimentelor pe care le consumi impreuna cu familia ta este gatitul la aburi. Prajirea si coacerea alimentelor pot fi inlocuite cu succes de aceasta metoda chinezeasca straveche, astfel incat calitatea meselor consumate zilnic sa creasca direct proportional cu starea ta de sanatate.
Originea gatitului la aburi
In mod traditional, chinezii gatesc carnea si legumele intr-o tigaie cu fund rotund care contin mici recipiente supraetajate din bambus sau stuf, umplute cu ingredientele taiate marunt. Acestea sunt preparate sub actiunea aburului fierbinte, pastrandu-si proprietatile nutritive intacte.
Pentru acest tip de prelucrare culinara nu este necesar uleiul sau bulionul, motiv pentru care rezulta o mancare gustoasa, dar foarte saraca in grasimi.
Modalitati ale gatitului la aburi
O tehnica simpla prin care poti gati cu ajutorul aburului este sa intoduci o sita intr-o oala adanca, pe fundul careia torni o cantitate suficienta de apa. Plasezi legumele sau carnea in sita, apoi acoperi ermetic oala si o pui pe foc.
Magazinele ofera insa vase pentru gatit cu aburi moderne, la care si cele mai stangace gospodine pot gati cu usurinta. Principiul de lucru este unul foarte simplu: baza este umpluta cu apa ce urmeaza sa fie incalzita la o sursa de foc. Aburii formati ajung la alimentele situatie pe cateva nivele de vase cu gaurele si le gatesc sanatos, fara sa existe pericolul ca ele sa ramana crude in interior sau sa se arda.
Exista si astfel de vase mai performante, care permit chiar gatitul cu alte lichide, pastrarea temperaturii preparatelor timp indelungat si programarea orei de pornire in mod automat.
Foto: traditionaloven.com
Avantajele gatitului la aburi
Avantajele acestei metode de gatit sunt multiple. Alimentele isi pastreaza culoarea naturala, mirosul, forma si gustul. In acelasi timp, pentru ca nu se infierbanta mai mult de temperatura de fierbere, ele pot fi consumate impreuna cu toate vitaminele si microelementele pe care le aveau in starea cruda. In plus, aceasta prelucrare nu necesita ulei, bulion si alte sosuri.
Gama de produse preparabile la abur este foarte diversificata. Singura exceptie sunt ciupercile, care au nevoie de o mare cantitate de apa atunci cand sunt gatite. Pentru a se evita un rezultat "vested" pentru fructe si legume, se recomanda utilizarea acestora in cea mai buna forma cruda.
Un alt avantaj este timpul necesar gatirii, semnificativ mai mic decat in cazul prajirii, fierberii sau coacerii. Amestecarea sau intoarcerea alimentelor este inutila, procesul de gatire nu presupune deranj in bucatarie, iar pe diferitele nivele ale aparatului se pot gati concomitent bucate diferite, chiar daca le introduci in vas congelate.
Felurile de mancare gatite la aburi ies suculente si benefice organismului, deoarece aburul reuseste sa scoata toxinele si substantele nocive din alimente (in special in cazul carnii).
Reticenta utilizatorilor
In pofida avantajelor evidente ale acestui tip de gatit, majoritatea oamenilor renunta cu greu la tigaia traditionala, respectiv la alimentele prajite. Gustul apetisant poate fi obtinut si in cazul produselor gatite la aburi cu ajutorul condimentelor si al sosurilor.
Reticenta utilizatorilor nu este justificata, in conditiile in care consumul regulat de alimente sanatoase imbunatateste sistemul imunitar si aspectul exterior, creste tonusul muscular si
constituie un adevarat tratament pentru afectiuni cardiovasculare si digestive.