Stilul de viata are un impact puternic asupra sanatatii tale. Modul in care ai grija de alimentatie, timpul pe care il acorzi sportului, respectarea orelor de somn sau stresul la locul de munca sunt principalele elemente care influenteaza sanatatea ta.
Influenta alimentatiei asupra sanatatii
Unul dintre factorii care influenteaza stilul de viata il reprezinta alimentatia. Organismul uman se mentine mai sanatos daca alimentatia este una echilibrata, corect compusa din punct de vedere caloric si daca respecta raportul optim intre substantele principale: glucide, proteine, fibre vegetale, lipide.
Alimentatia trebuie sa fie diversificata pentru a evita tulburarile care pot perturba sanatatea. Pentru un stil de viata sanatos, este important sa consumi principalele categorii de alimente de care are nevoie organismul pentru a primi energie - fructe, legume, lactate, cereale integrale -, sa eviti mancarea de tip junk food si sa iti stabilesti un program alimentar stabil pe care sa il respecti.
Influenta somnului asupra sanatatii
Ca urmare a lipsei somnului, sistemul nervos central devine hiperactiv, iar unul dintre efecte este inhibitia functiei pancreasului si astfel se produce mai putina insulina. Lipsa de somn accelereaza procesul acumularii de grasime, deoarece se reduce cantitatea de GH secretata (hormon secretat de hipofiza anterioara care regleaza cresterea si are influente importante asupra metabolismului).
Din cauza lipsei somnului, sistemul imunitar este slabit, scade capacitatea de concentrare si atentie, iar in fazele avansate, privarea de somn poate duce la stari depresive.
Iata cateva sfaturi pentru un somn odihnitor:
- perna si salteaua sa fie confortabile;
- serveste ultima masa cu 2-3 ore inainte de a adormi;
- evita alcoolul, cafeaua si alte excitante inainte de culcare;
- stabileste o ora la care sa te culci in fiecare seara si o ora la care sa te trezesti dimineata.
Influenta stresului asupra sanatatii
Sefii agasanti, colegii neintelegatori si orele suplimentare pe care le petreci la birou iti vor afecta sanatatea. Potrivit studiilor, cei care lucreaza peste program sau care au un program de lucru de cel putin 11 ore pe zi prezinta un risc mai mare de a dezvolta depresie decat cei care lucreaza, in medie, 7-8 ore zilnic.
Problemele de sanatate care pot aparea ca urmare a stresului pot fi destul de serioase, determinand o gama larga de simptome de natura psihica, emotionala si fizica. Atunci cand esti stresat, corpul te avertizeaza ca esti in pericol. Sunt eliberati hormoni care accelereaza bataile inimii, respiratia devine mult mai rapida si nivelul de energie creste.
Pentru a elimina stresul din viata ta, trebuie sa te implici in activitati care te relaxeaza:
- activitatea fizica reprezinta una dintre cele mai bune metode de a controla stresul; daca nu ai timp sa mergi la sala, fa plimbari lungi; mersul pe jos ar putea fi o modalitate buna pentru inceput;
- activitati relaxante care nu au nicio legatura cu jobul tau; cand intervine prea mult stres, hobby-urile, munca de voluntariat sau shopping-ul te pot elibera de stres;
- exercitii de relaxare precum masajul, yoga, aromaterapie si exercitiile de respiratie sunt modalitati de a scapa de stres;
- muzica relaxanta, autohipnoza, pastrarea unei atitudini pozitive, rasul sunt "medicamente" pentru inlaturarea stresului.
Tie in ce fel iti influenteaza stilul de viata sanatatea? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!