Cu ocazia Zilei Mondiale a Reconstructiei Mamare, 16 octombrie, a avut loc prima interventie sociala a unui caz de cancer mamar, realizata prin parteneriatul dintre PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL parte a retelei REGINA MARIA si asociatia, NaviMED.
Eugenia, in varsta de 42 de ani, a fost diagnosticata cu cancer la sanul drept in urma cu o luna. De-a lungul timpului, pacienta a facut diverse investigatii, insa fara sa primeasca un rezultat clar. Cele mai concludente raspunsuri le-a primit la PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL, dupa ce a fost consultata de Dr. Gerald Filip, Medic Primar Chirurgie Genrala, cu competenta in Chirurgie Oncologica.
"Pe baza consultului chirurgical, urmat de ecografie mamara, mamografie bilaterala, Computer Tomograf, RMN si punctie biopsie, diagnosticul a fost clarificat: cancer multicentric de glanda mamara dreapta (mai multe tumori la nivel de san drept). Pornind de la acest rezultat, cea mai buna recomandare pentru pacienta, adaptata stadiului bolii, a fost interventia chirurgicala de mastectomie si excizie bioptica de ganglion santinela axilar, urmata imediat de reconstructie mamara. Aceasta decizie a fost luata in Tumor Board, unde o echipa multidisciplinara a analizat cazul in detaliu. Datorita situatiei financiare precare, pacienta a ales in prima faza sa renunte la interventie spunand ca nu poate trai fara un san, deoarce nu putea sa sustina si interventia de reconstructie.”, a precizat Dr. Gerald Filip, Medic Primar Chirurgie Generala, PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL.
In cadrul parteneriatul dintre spital si entitatea non-profit, a fost analizat cazul Eugeniei care a indeplinit anumite criterii de analiza a situatiei, precum: lipsa resurselor financiare, imposibilitatea de a face mastectomie si reconstructie, varsta. Astfel, a fost posibil sa se realizeze atat operatia de mastectomie, cat si reconstructia sanului fara sa fie necesar efortul financiar al pacientei.
Acestui proiect s-au alaturat firmele MENTOR, ce a donat proteza mamara pentru reconstructie si FRAMED ce a donat o matrice acelulara – ADM, ce este utilizata ca membrana chirurgicala in repararea tesuturilor moi si este folosita ca tesut de sustinere, de acoperire sau de inlocuire. Membrana devine un continuum tisular impreuna cu tesuturile inconjuratoare, asigurand stabilitatea rezultatului estetic in timp. Pe langa firmele mai sus mentionate, au fost alaturi de noi in demararea acestui proces, AVON Romania, CORA Romania si artistii plastici din Timisoara care au donat lucrari prezentate in cadrul unui vernisaj pentru sustinerea acestei cauze.
Post-operato, Eugenia este recunoscatoare celor care i-au salvat viata: “In acest moment simt ca Dumnezeu ma iubeste, ca am primit a doua sansa. Un diagnostic de cancer nu este usor de acceptat, insa, cu ajutorul celor de la NaviMED si a medicilor de la PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL, am aflat ca un diagnostic de cancer nu inseamna o condamnare la moarte.”
Parteneriatul dintre PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL si NaviMED continua si este compus din actiuni diverse si complementare: sesiuni educationale, workshopuri pe diverse tipuri de cancere, constientizarea importantei screening-urilor astfel incat depistarea bolii sa se faca in stadii cu prognostic bun.