Menstruatia si functionarea creierului: un mit demontat

/ / Modificat: 2025-03-26
Menstruatia si functionarea creierului: un mit demontat

De-a lungul timpului, menstruatia a fost inconjurata de numeroase mituri si conceptii gresite. Femeile au fost adesea privite ca fiind mai putin capabile din punct de vedere cognitiv in timpul acestei perioade, iar unele teorii sustineau ca schimbarile hormonale influenteaza semnificativ functiile mentale. Totusi, o noua meta-analiza a peste 100 de studii demonstreaza ca aceste credinte sunt nefondate.

Mituri si realitate

Daca am lua de bune toate miturile despre menstruatie, ar insemna ca femeile ar trebui sa evite activitatile zilnice obisnuite, sa stea in pat toata saptamana si chiar sa creada ca menstruatia este „contagioasa”. Cu toate acestea, cercetarile recente infirma aceste idei si arata ca menstruatia nu afecteaza capacitatea cognitiva a femeilor.

Un studiu amplu a analizat literatura existenta si a ajuns la o concluzie clara: nu exista dovezi consistente ca abilitatile cognitive, cum ar fi atentia, creativitatea, functia executiva, inteligenta sau memoria, se modifica semnificativ pe parcursul ciclului menstrual. Desi unele studii au identificat mici variatii in memorie, capacitatea spatiala si capacitatea verbala, aceste diferente nu au fost robuste si nu pot fi generalizate la intreaga populatie.

Metodologia studiului

Meta-analiza a fost realizata pentru a rezolva inconsecventele din cercetarile anterioare.Studiile individuale au avut frecvent esantioane mici, de sub 10 participanti, si metode de colectare a datelor care nu erau intotdeauna fiabile. In plus, multe dintre acestea au folosit auto-raportari ale fazei ciclului menstrual, care nu sunt indicatori exacti ai schimbarilor hormonale.

Prin combinarea rezultatelor mai multor studii si controlul acestor limitari metodologice, cercetatorii au obtinut o imagine mai clara si mai solida asupra impactului menstruatiei asupra functionarii cognitive. Concluzia a fost ferma: menstruatia nu are un efect semnificativ asupra performantei cognitive.

De ce nu se observa schimbari cognitive?

Este bine cunoscut faptul ca nivelurile de estrogen, progesteron si hormon luteinizant fluctueaza pe parcursul ciclului menstrual. De asemenea, receptorii pentru estrogen sunt prezenti in multe parti ale corpului, inclusiv in sistemul nervos central si creier.

Cu toate acestea, studiul sugereaza trei posibile explicatii pentru lipsa unor schimbari cognitive notabile:

- Modificarile fiziologice nu sunt suficient de mari pentru a influenta capacitatea cognitiva.

- Diferentele dintre indivizi sunt mai mari decat diferentele observate in ciclul menstrual al unei persoane.

- Exista un factor necunoscut care inca nu a fost inteles complet de stiinta.

Nevoia de mai multe cercetari

Autorii studiului subliniaza ca, desi rezultatele actuale sunt clare, exista inca multe aspecte ale menstruatiei care nu sunt pe deplin intelese. Este nevoie de mai multe cercetari, de standardizare a metodologiei si de un esantion mai divers pentru a putea trage concluzii definitive.

Cu informatiile pe care le avem in prezent, putem spune cu certitudine ca menstruatia nu afecteaza in mod semnificativ capacitatea cognitiva. Astfel, orice afirmatie conform careia femeile ar avea o performanta mentala redusa in timpul menstruatiei este un mit fara fundament stiintific. Cercetarea avanseaza, dar pana acum, dovezile arata ca femeile pot functiona la fel de bine pe parcursul intregului lor ciclu menstrual.

sursa articol: descopera.ro si iflscience.com

Taguri Mituri Menstruatie

Articole recomandate

Citeste si despre