Slabitul este mai mult decat tinerea unei diete si practicarea unui sport. Depinde de organismul si de bagajul genetic al fiecarei persoane cat de mult poate slabi sau daca are sanse vreodata sa slabeasca cat doreste, oricate metode alimentare si antrenamente ar face. Iata cateva motive esentiale pentru care efortul tau de a slabi sfarseste printr-un esec.
Ai un metabolism "lenes"!
Exista mai multe dezechilibre ale metabolismului care pot da peste cap efortul tau de a slabi. Daca ai un metabolism lenes in starea de rapaos inseamna ca organismul tau arde prea putine calorii decat ar trebui pentru varsta si greutatea ta, iar daca eficienta metabolica este mare atunci vei arde mai putine calorii cand esti in miscare.
Esti femeie!
Si este suficient pentru a sti ca efortul de a slabi este mult mai mare decat la barbati. Femeile au un procent mai mare de grasime in organism decat barbatii, care au musculatura mai multa decat grasime.
De asemenea, la femei straturile adipoase se acumuleaza mai mult pe coapse, picioare si posterior, in timp ce la barbati se aduna toata in zona centrala a corpului, la abdomen.
Daca un barbat si o femeie ar executa acelasi exercitiu impreuna, barbatul ar arde mai multe calorii, pentru ca metabolismul le permite acest lucru. Sunt mai bine inzestrati genetic decat femeile in ceea ce priveste efortul de a slabi!
Esti stresata!
Probabil ca auzi in toate partile ca stresul slabeste, nu? Insa fiecare persoana reactioneaza diferit la stres. In timp ce unii slabesc excesiv, altii pot acumula kilogram dupa kilogram cu cat stresul este mai mare.
Mama ta a avut o dieta bogata in grasimi cand era insarcinata cu tine!
Specialistii sustin ca dieta unei gravide influenteaza greutatea copilului la maturitate. Astfel ca, unele teorii sugereaza ca gravidele care au o dieta bogata in grasimi pe perioada sarcinii vor avea copii care vor fi supraponderali la maturitate.
Ai peste 35 de ani!
Dupa varsta de 35 de ani, metabolismul incetineste, iar slabitul nu mai se poate obtine la fel de usor ca la 20 de ani. Mai mult, de la aceasta varsta orice mananci se depune mai repede ca niciodata, iar partile "preferate" sunt picioarele, coapsele, abdomenul. Si perioada menopauzei favorizeaza ingrasarea, asa ca trebuie sa fii cu ochii-n 4 pe dieta ta si pe numarul de calorii zilnice pe care le mananci.
Nu dormi suficient!
Lipsa somnului functioneaza la fel ca stresul in organism. La unele persoane poate determina o slabire brusca, nesanatoasa, iar la alte persoane poate duce la ingrasare sau la imposibilitatea de a pierde din greutatea in plus. Este si normal, pe de-o parte. Cu cat stai mai mult timp treaza, cu atat vei avea un instinct natural de a manca mai mult si de mai multe ori. In plus, lipsa somnului interfereaza cu functiile metabolice si cu hormonii care regleaza apetitul, ceea ce inseamna ca organismul retine mai multa grasime.
Esti depresiva!
Mancatul emotional sau bazat pe o predispozitie depresiva este foarte periculos pentru sanatatea ta. Acest lucru se intampla pentru ca mancarea reprezenta pentru tine un confort pentru cand te simti deprimata, ceea ce conduce la si mai multe kilograme in plus si la esecul oricarei diete.
Nu bei suficienta apa!
Degeaba tii dieta sau faci sport daca nu bei suficienta apa. Aceasta este esentiala in orice demers de slabire. Ea favorizeaza arderea grasimilor si ajuta la indepartarea senzatiei de foame. In plus, are o multime de alte beneficii in sanatatea ta.