Nodulii la san, confuzii frecvente

/ / Modificat: 2017-05-22
Nodulii la san, confuzii frecvente

Nodulii la san sunt formatiuni tumorale cu o consistenta mai crescuta decat a structurii normale a sanului. Femeile asociaza adesea in mod gresit diagnosticul de nodul la san cu cel de cancer la san. Peste 40% dintre femei dezvolta astfel de formatiuni la nivelul sanului cel putin o data in viata. Majoritatea lor sunt necancerosi si nu prezinta risc. Exista mai multe mituri si confuzii legate de nodulii la san care trebuie lamurite.

Nodulii la san inseamna cancer

Asa cum spuneam, nu orice nodul la san este canceros. Cei mai multi dintre ei sunt benigni si nu prezinta niciun fel de risc pentru sanatate. Ei apar pe fondul unor schimbari hormonale aparute la un moment dat in viata ta: sarcina, menopauza etc.

Nodulii apar mai ales dupa menopauza.

Acest lucru nu inseamna nici ca toti nodulii sunt necancerosi. De aceea orice depistare a unuia in urma unei autoexaminari a sanilor trebuie atent investigata la medic.

Cancerul la san este asociat intotdeauna cu un nodul

Exista si mitul reciproc. Se considera in mod eronat ca celulele canceroase la san apar numai sub forma unor noduli. Cancerul la san nu inseamna neaparat prezenta nodulilor. Diagnosticarea acestei boli se face si inainte de aparitia propriu-zisa a nodulilor.

Nodulul malign se simte intr-un anumit fel la palpare

Nu iti poti da seama daca un nodul la san este canceros sau nu dupa felul in care se simte la palpare! Multe femei cred ca o formatiune moale si mobila nu inseamna cancer, pentru ca nodulii malignizati sunt mari si au o consistenta ferma. Acest lucru nu este adevarat si nu trebuie luat in seama drept criteriu de diagnosticare a cancerului la san. Orice excrescenta sau formatiune resimtita la san trebuie verificata la medic.

Nodulii mici de la san nu sunt cancerosi

Asemenea consistentei, marimea nu este un criteriu pe care sa il urmezi in a aprecia daca suferi sau nu de aceasta boala. Majoritatea femeilor cred ca formatiunile foarte mici sunt doar puncte de grasime sau aparitii ale unor modifiari hormonale cauzate de ciclul mentrual. Atentie, cancerul de san in stadiu incipient poate semnala noduli maligni foarte mici ca dimensiune. Nodulii cancerosi pot varia ca marime de la un bob de mazare pana la marimea unei portocale.

Daca simti un nodul nu trebuie sa mergi imediat la doctor, ci sa ii observi mai intai schimbarile

Multe femei considera ca numai daca un nodul isi schimba forma, structura si consistenta devine periculos. Acest lucru este gresit si nu trebuie sa stai in expectativa pentru a observa ce se intampla cu el. Diagnosticarea unui nodul canceros in stadiu incipient mareste sansele de vindecare si supravietuire.

Daca nu ai avut in familie rude cu acest tip de cancer inseamna ca nodulii nu sunt cancerosi

Este adevarat ca daca ai un istoric familiar cu tumoare canceroasa la san, sansele sunt mai mari ca un nodul aparut sa fie canceros. Retine insa ca numai 5-10% dintre cazurile de cancer la san sunt ereditare. Majoritatea femeilor care fac cancer la san nu prezinta niciun factor de risc.

Taguri Cancer san Sanatate femei Autopalpare sani

Articole recomandate

Citeste si despre