Odata cu izbucnirea pandemiei de coronavirus, una dintre intrebarile de pe buzele mamelor si femeilor insarcinate a fost: pot sa mai alaptez daca am fost testata pozitiv la Covid-19? Dilema aceasta au avut-o multe mamici, mai ales ca atunci cand te infectezi cu virusul Covid-19, este recomandat sa te izolezi, iar alaptarea presupune o apropiere de bebelus si nu poate fi facuta „la distanta” decat daca alegi sa pompezi si sa ii oferi laptele cu biberonul.
In ceea ce priveste laptele propriu-zis, toti expertii au fost de acord ca, in perioada in care mama este infectata cu virusul, bebelusul nu ar trebui sa inceteze sa primeasca lapte matern, dimpotriva. Boala mamei face ca laptele sa fie bogat in aticorpi, ajuntandu-l pe bebelus sa fie protejat impotriva infectiei. In cazul in care mama nu este in stare grava sau nu ia medicamente care sunt interzise in alaptare, copilul ar trebui, asadar, sa primeasca in continuare lapte matern.
Exista insa cateva masuri de precautie de care mamicile ar trebui sa tina cont atunci cand isi alapteaza bebelusii, ele fiind testate pozitiv la Covid-19. Este important sa ii ferim, pe cat posibil, pe cei mici de virus. Totusi, continuarea alaptarii ne ofera o oarecare siguranta ca, daca micutii contacteaza virusul, vor avea o forma usoara, datorita anticorpilor pe care ii primesc din lapte.
Se transmite Covid-19 prin laptele matern?
Expertii au explicat ca virusul Covid este unul care se transmite la nivelul cailor respiratorii, in niciun caz prin laptele matern. Este sigur, asadar, sa va alaptati bebelusul in timp ce sunteti infectata cu noul coronavirus, pentru ca la copil vor ajunge anticorpi, nu virus activ.
„Cele mai recente date pe care le avem sunt linistitoare pentru ca virusul Covid-19 nu pare sa treaca usor prin laptele matern. Acest lucru este valabil si in cazul gripei, pentru ca virusul nu s-a dovedit a fi transmisibil pe verticala (adica prin laptele matern)”, a explicat Dr. Jenelle Ferry, medic neonatolog si director la spitalul Pediatrix din Florida.
Cum sa alaptezi in siguranta atunci cand ai Covid
Desi majoritatea expertilor recomanda ca alaptarea sa nu inceteze dupa infectarea cu noul coronavirus, sunt cazuri in care se poate impune acest lucru. Daca decideti sa va alaptati bebelusul in continuare, este important sa purtati o masca de protectie atunci cand o faceti, sa va spalati si dezinfectati mainile inainte de a pune copilul la san si sa limitati cat mai mult interactiunile cu el intre alaptari. Este de preferat sa va ajute un alt membru al familiei cu ingrijirea bebelusului atunci cand aveti Covid-19, pentru a limita expunerea celui mic la infectie.
Daca este vorba despre un bebelus cu probleme de sanatate, cu un sistem imunitar slabit, care este mai expus la infectie si care poate suferi complicatii daca se imbolnaveste, poate fi recomandat sa opriti alaptarea directa in perioada in care sunteti infectata cu virusul. Luati in calcul sa extrageti laptele cu o pompa, pentru a-l oferi bebelusului. Folositi dispozitive sterilizate si dezinfectate si respectati masurile de siguranta atunci cand pompati.
De asemenea, daca nu va simtiti bine, aveti o forma mai grava a bolii, care necesita tratament mai puternic sau chiar spitalizare, atunci alaptarea va fi oprite pana cand va puneti pe picioare. Daca este posibil, folositi o pompa pentru a mentine lactatia si pentru a nu pierdere laptele pana cand va vindecati!
FOTO: Freepik