Poti sa racesti de la frig?

/ / Modificat: 2024-11-05
Poti sa racesti de la frig?

„Imbraca-te bine sa nu racesti!” - obisnuim sa le spunem copiilor nostri atunci cand ies pe usa. Multi cred ca expunerea la frig este cea care cauzeaza raceala. Dar este acest lucru adevarat? Poti sa racesti de la frig? In ciuda raspandirii largi a acestei convingeri, raceala nu este, de fapt, provocata direct de temperaturile scazute.

Afla ce cauzeaza, de fapt, raceala si cum pot influenta temperaturile joase aparitia acesteia!

De ce racim, de fapt?

Raceala este o infectie virala, de obicei provocata de rinovirusuri, dar poate fi cauzata si de alte tipuri de virusuri. Virusurile racelii sunt extrem de contagioase si se transmit prin picaturi minuscule expulzate in aer cand cineva infectat tuseste sau stranuta, dar si prin contact direct cu suprafetele contaminate. Asadar, factorul decisiv este expunerea la virus, nu temperatura scazuta in sine.

Asadar, poti sa racesti de la frig?

Frigul nu cauzeaza raceala, insa expunerea prelungita la frig poate slabi imunitatea, ceea ce ne poate face vulnerabili in fata virusurilor.

Intr-o situatie de stres termic, corpul va redirectiona resursele catre pastrarea temperaturii interne constante, iar acest lucru poate afecta temporar capacitatea organismului de a se apara impotriva virusilor. Mai mult, frigul determina o vasoconstrictie (strangerea vaselor de sange) la nivelul cailor respiratorii, ceea ce poate face ca virusurile sa aiba o „poarta de intrare” mai larg deschisa.

De ce racim mai des cand e frig afara?

Desi frigul nu este cauza directa a racelii, exista mai multe motive pentru care racelile par sa fie mai frecvente in timpul lunilor reci:

Timpul petrecut in spatii inchise

In sezonul rece, oamenii tind sa petreaca mai mult timp in spatii inchise, in locuri aglomerate si mai putin aerisite. Aceasta faciliteaza raspandirea virusurilor intre persoane.

Aerul uscat

Temperaturile joase sunt adesea insotite de aer uscat, mai ales in incaperile incalzite artificial. Umiditatea scazuta afecteaza mucoasa nazala, care devine mai putin eficienta in a bloca virusurile. Virusurile racelii si gripei se dezvolta mai bine in astfel de conditii si se raspandesc mai usor.

Sistem imunitar slabit

In timpul sezonului rece, nivelurile de vitamina D, care are un rol esential in mentinerea sanatatii sistemului imunitar, pot scadea din cauza lipsei expunerii la soare. Acest lucru poate face organismul mai vulnerabil la infectii virale.

Cum sa prevenim racelile in sezonul rece

Desi evitarea frigului in sine nu este o solutie pentru a preveni raceala, exista cateva masuri utile care pot reduce riscul de imbolnavire:

  • Igiena riguroasa: Spalatul frecvent pe maini cu apa si sapun este una dintre cele mai bune metode de a preveni infectiile virale.
  • Evitarea expunerii prelungite la temperaturi scazute: Chiar daca frigul nu cauzeaza raceala, expunerea prelungita la temperaturi scazute poate stresa organismul. Purtarea unor haine adecvate, calduroase, ajuta la mentinerea unei bune functionari a organismului.
  • Aerul proaspat si umidificarea aerului: Asigura-te ca aerisesti camerele regulat si mentii o umiditate optima. Aerul prea uscat poate irita caile respiratorii si poate face mai usoara instalarea infectiilor.
  • O alimentatie echilibrata si hidratare: Consumul de alimente bogate in vitamine, mai ales vitamina C si D, si o hidratare corecta sustin sistemul imunitar.

Asadar, raceala nu este cauzata de frig in sine, ci de virusuri care sunt mai usor de raspandit in timpul sezonului rece din cauza unor factori precum spatiile inchise, aerul uscat si slabirea sistemului imunitar.

Taguri Raceala Raceala copii Raceli Prevenire raceala

Articole recomandate

Citeste si despre