Rana pe col (eroziune sau ectropion cervical)

/ / Modificat: 2017-04-05
Rana pe col (eroziune sau ectropion cervical)

Rana pe col este o inflamatie localizata pe colul uterin frecventa printre femei. Aceasta apare frecvent la femei gravide, adolescente si la femei care folosesc anticonceptionale. Ea mai este cunoscuta si sunt numele de eroziune sau ectropion cervical. Este greu de diagnosticat, pentru ca este adesea asimptomatica. Daca este lasata netratata poate determina infertilitatea femeii si poate favoriza aparitia cancerului de col uterin.

Ce este rana pe col sau eroziunea cervicala?

Rana pe col se caracterizeaza printr-o schimbare fiziologica care apare la nivelul colului uterin. Celulele columnare locale cresc in afara cervixului si dau nastere unor zone inflamate, eritematoase (pigmentare marita a pielii), de culoare violacee. Aceasta este usor observabila la un consult ginecologic de rutina si este vazuta ca o zona inflamata si infectata.

Din fericire, aceasta nu este o conditie medicala patologica. Ea este descoperita frecvent la femei perfect sanatoase. Nu exista urme de infectie sau de ulceratii locale care sa ateste prezenta unei afectiuni medicale. Este considerata o modificare fiziologica benigna.

Care sunt cauzele eroziunii cervicale?

La adolescente si femei tinere care iau anticonceptionale aparitia ranei pe col este cauzata de secretia estrogenica. Estrogenul este hormonul "vinovat" de cele mai multe iritatii cervicale. Acesta este secretat din plin in adolescenta si este suplimentat de femeile care folosesc contraceptive orale.

Asadar, la pubertate sau cand se iau pastile, cervixul are tendinta sa se largeasca, iar epiteliul columnar al canalului cervical iese in exterior pentru a acoperi partea cervixului vaginal. Se constata ulterior iritatia cervicala.

Rana pe col apare adesea si in timpul sarcinii sau dupa un avort din cauza ca suprafata care acopera cervixul se inflameaza (cervicita).

Cauzele cele mai frecvente includ:

- terapia cu antibiotic;
- terapia cu imunosupresoare, steroizi sau pentru tratarea infectiei cu HIV;
- lenjerie intima din materiale sintetice;
- traumatisme locale provocate de tampoane interne, contact sexual, introducerea speculumului la un control medical, introducerea de obiecte straine in vagin etc.;
- produse de igiena intima iritante (creme, geluri, sapunuri);
- infectii cu transmitere sexuala (herpes genital, sifilis) etc.

Care sunt simptomele?

Simptomele sunt absente in foarte multe cazuri de ectropion cervical. Atunci cand rana pe col isi face simtita prezenta se manifesta cel mai adesea prin:

- sangerari vaginale neobisnuite (intre menstre sau dupa un contact sexual);
- mancarime vulvara;
secretii vaginale neobisnuite (neplacute, cu caracter purulent).

Ce complicatii pot aparea?

Daca rana pe col nu este descoperita si tratata la timp, poate duce la complicatii care pot cauza infertilitatea. Eroziunea se poate complica si poate determina aparitia unor probleme la organele pelvine vecine care pot afecta capacitatea de a concepe copii.

Aceasta poate conduce la parametrita (inflamatia ligamentelor care sustin uterul), salpingita (inflamatia trompelor si uneori, infundarea lor ), infectii cronice ale tractului urinar sau stenoze cervicale care afecteaza fertilitatea.

Medicii sustin ca ranile pe col creeaza un teren favorizant pentru instalarea cancerului de col uterin. Nu exista o relatie de cauzalitate intre eroziunea cervicala si acest tip de cancer, dar se pot influenta. Asadar, descoperirea si tratatea iritatiei cervicale poate fi considerata o metoda preventiva impotriva cancerului de col.

Cum se trateaza rana pe col?

Rana pe col poate fi vindecata prin cauterizare cu laser sau prin crioterapie. Recuperarea poate fi facuta cu ajutorul unor unguente si creme locale sau prin folosirea pesarelor vaginale, cu tratament oral cu fluconazol. In orice caz, medicul va face mai multe teste pentru a se asigura ca nu exista urme de celule canceroase sau premaligne. Interventia chirurgicala este minima si nu prezinta riscuri substantiale.

In multe cazuri, rana reapare si simptomele revin chiar si dupa cauterizare. In aceste cazuri este important sa se faca mai multe investigatii. Acestea au scopul de a descoperi cauzele care stau la baza eroziunii. Numai daca se trateaza cauza se stagneaza reaparitia ectropionului cervical.

Este important in perioada de dinaintea interventiei, dar si in postinterventie sau recuperare sa se evite folosirea tampoanelor interne, produselor de igiena intima si chiar contactul sexual. Vorbeste cu medicul despre toate masurile de precautie pe care trebuie sa le iei.

Taguri Fertilitate femei Infertilitate femei Cancer col uterin

Articole recomandate

Citeste si despre