Reaparitia lactatiei

/ / Modificat: 2008-02-28
Reaparitia lactatiei
Intrebare:

- Am 27 ani si un copil de 1 an si 5 luni pe care l-am alaptat pana la varsta de 5 luni deoarece am ramas fara lactatie. Aseara la dus am ramas foarte surprinsa deoarece am observat ca din sanii mei a inceput sa curga lapte(nu in mod abundent dar daca apas curge). Sunt foarte speriata si as vrea sa va intreb din ce cauza se intampla acest lucru( sarcina nu cred ca este deoarece menstruatie am avut luna aceasta).

Raspuns:




 

Nu precizati din ce motiv s-a ajuns la situatia in care sa nu mai prezentati o productie suficienta de lapte pentru a alapta, insa, de regula, chiar daca afectiuni acute modifica mult secretia lactata, odata de episodul acut a fost depasit secretia lactata se poate relua.

In orice caz, productia de lapte nu are cum sa inceteze brusc, secretia lactata fiind declansata si intretinuta de anumiti hormoni care includ in sistemele de reglare si reglarea nervoasa (raspunzatoare de secretia de ocitocina declansata la atingerea mamelonului sau supt, la auzul plansetului copilului, la diversi stimuli psihici); de asemeni inclusiv hormoni tiroidieni intervin in acest proces.

Atat timp cat se face uz de acesti factori (stimularea mecanica a mameloanelor), ori acesti stimuli persista, ei vor intretine secretia lactata. La indicatia medicului ginecolog, sunt anumite tipuri de anticonceptionale (cu continut redus de progesteron) care ar putea echilibra valorile hormonilor sexuali in sangele dumneavoastra, si care ar avea ca efect si disparitia secretiei lactate.

De asemeni, exista si produse special concepute pentru ablactare (de ex. dostinex, bromcriptin etc.); insa oportunitatea folosirii acestora cat i modul de folosire il va stabilii medicul curant.

Exista si afectiuni care se manifesta cu scurgeri mamelonare (galactoree), scurgeri care pot sa se asemene cu secretia lactata (deosebirea se poate face prin analizarea secretiei respective); de asemenea, sunt afectiuni in care este contraindicata medicatia hormonala.

In absenta unor date semnificative privind starea dumneavoastra de sanatate, nu va pot garanta ca prezenta acestei secretii reprezinta un lucru normal; de aceea sunt necesare un consult clinic si o serie de investigatii suplimentare pentru un diagnostic complet si o conduita terapeutica eficienta.

Dr. Ciprian Pop-Began

- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu


Detalii specialist

Articole recomandate

Citeste si despre