Despre beneficiile alaptarii s-a vorbit ani la rand, insa cele mai multe studii si articole stiintifice au fost centrate pe beneficiile pe care hranitul la san le are asupra copilului. Laptele matern este hrana ideala pentru bebelus, insa alaptarea nu are beneficii doar pentru cel mic, ci si pentru mama. Studiile recente au aratat ca alaptarea scade riscul de a dezvolta boli cardio-vasculare mai tarziu si scade semnificativ si riscul de infarct.
Mamele care alapteaza au un risc mai mic de infarct
Nu mai este niciun dubiu ca laptele matern este hrana ideala pentru bebelusi. Contine anticorpi, ii ajuta sa creasca sanatosi, scade riscul de obezitate si de boli asociate si, in plus, este gratis si oricand la indemana, avand compozitia ideala pentru orice copil. Alaptarea este insa ideala si pentru mama si are numeroase beneficii si asupra ei. Pe langa faptul ca mamele care alapteaza se odihnesc mai bine, pierd mai repede in greutate dupa nastere si au la indemana hrana bebelusului oriunde si oricand, se pare ca alaptarea scade si riscul ca mama sa dezvolte anumite afectiuni.
Au fost coroborate rezultatele a opt studii, la care au participat in total 1,2 milioane de femei si s-a constatat ca mamele care au alaptat au cu 14% mai putine sanse sa sufere de boli de inima decat cele care nu au alaptat niciodata. Mai mult, femeile care au alaptat au cu 12% mai putine sanse de a suferi un accident vascular cerebral. Cercetarile nu au dezvaluit care este perioada minima de alaptare, pentru ca mamele sa se bucure de aceste beneficii si nu au remarcat un anumit mecanism, ceea ce inseamna ca la rezultate ar fi putut contribui si stilul de viata al mamelor respective. Nu sunt insa singurele boli de care sunt mai ferite mamele care alapteaza. Femeile care isi hranesc bebelusii la san au un risc mai mic de a face diabet tip doi, cancer ovarian si cancer la san.
Cercetatorii care au condus unul dintre studii au comparat grupuri de mame care au alaptat minimum sase luni cu grupuri de femei care nu au alaptat niciodata. Cele din prima categorie aveau cu 11% mai putine sanse de a dezvolta boli cardio-vasculare si cu 17% mai putine sanse de a muri din cauza acestor boli. De asemenea, aveau cu 14% mai putine sanse de a dezvolta boli coronariene si cu 12% mai putine sanse de accident vascular cerebral.
Cercetatorii spera ca aceste studii sa le incurajeze pe mame sa alapteze si mai mult decat o faceau pana acum. In multe tari civilizate din lume procentul de mame care alapteaza este foarte mic, iar factorii sunt multipli. Unele dintre ele renunta la alaptare din cauza ca procesul este foarte dureros la inceput, nu au suficient sprijin din partea familie, se confrunta cu stigmate sociale sau sunt nevoite sa se intoarca la serviciu la scurt timp dupa nastere. Prin aceste studii, care arata cat de importanta este alaptarea pentru sanatatea mamei, pentru ca poate sa o fereasca de boli de inima si sa ii prelungeasca speranta de viata, este posibil ca mai multe femei sa fie determinate sa alapteze.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda exclusiv hranirea la san a bebelusului in primele sase luni de viata, insa se poate si este recomandat sa se prelungeasca si dupa aceasta perioada, adica dupa inceperea diversificarii.
FOTO: Freepik.com