Sanatatea sanilor

/ / Modificat: 2013-05-13
Sanatatea sanilor

Sanatatea sanilor incepe cu obiceiul constant de a-i autopalpa sau autoexamina pentru noduli sau alte anomalii, dupa varsta de 20 de ani. In conditiile in care cancerul la san a devenit un fenomen care pe zi ce trece atrage tot mai multe victime din randul femeilor, preventia sau descoperirea cancerului in faza timpurie reprezinta cea mai buna arma impotriva lui. Invata sa ai grija de sanii tai, protejandu-le sanatatea!

Importanta palparii

Palparea frecventa a sanilor este vitala pentru sanatatea sanilor tai, deoarece reprezinta principalul mijloc de a preveni sau descoperi la timp cancerul mamar. Cel mai important rol al autoexaminarii sanilor este indentificarea nodulilor mamari, care ar putea duce la aparitia cancerului la san. Insa in timpul autoexaminarii, poti identifica si alte simptome sau anomalii care ar putea indica diferite afectiuni:

  • secretii mamelonare neobisnuite;
  • schimbarea formei sanilor;
  • leziunile la nivelul pielii sanilor;
  • umflaturile;
  • schimbarile anormale de culoare ale mameloanelor si/sau sfarcurilor etc.

Autopalparea sanilor este o masura preventiva care ar trebui sa devina o rutina lunara in ingrijirea femeilor. Orice femeie cu varsta peste 20 de ani ar trebui sa isi autopalpeze periodic sanii.  

Cum se palpeaza corect sanii?

Niciodata nu iti palpa sanii in timpul menstruatiei sau imediat dupa aceea. Din cauza schimbarilor hormonale din aceasta perioada, sanii sunt mai umflati, congestionati si durerosi, iar autopalparea este inutila.

Medicii considera ca cel mai potrivit moment pentru palparea sanilor este cu o saptamana inaintea menstruatiei.

Atunci cand esti la menopauza, menstruatia nu mai este un reper pentru a-ti stabili momentul potrivit pentru autoexaminare. In aceasta situatie, este recomandat sa iti alegi o zi a lunii in care sa iti autopalpezi sanii si sa ai grija sa o respecti lunar.

In afara de tehnica de autopalpare a sanilor, pozitia in care o faci are un rol extrem de important:

  • In fata oglinzii - este locatia cea mai aleasa de femei; corpul trebuie sa fie usor aplecat spre inainte, iar mainile fie intinse in laterale sau deasupra capului, fie puse in solduri; doar tinand mainile in aceste pozitii, ajuti la contractarea muschilor, care contribuie la reliefarea posibililor noduli si identificarea lor mai usoara.
  • La dus - este a doua locatie unde aleg adesea femeile sa execute tehnicile autopalparii sanilor; in plus, medicii sustin ca dupa dus, anomaliile localizate la nivelul sanilor ies mai usor in evidenta, datorita faptului ca sanii sunt mai moi si mai relaxati; pozitiile mainilor sunt aceleasi ca atunci cand stai in fata oglinzii.
  • Culcata - cu o perna sub umarul din dreptul sanului pe care urmeaza sa il palpezi si cu mana ridicata deasupra capului.

Autopalparea trebuie sa exploreze intreaga suprafata a sanului. Autoexaminarea se face cu ajutorul buricelor degetelor mainii opuse sanului pe care il palpezi. Incepe dintr-o parte si exploreaza toata suprafata lui, presand destul de ferm fiecare zona, astfel incat sa poti identifica si potentialii noduli localizati in profunzimea sanului. Miscarile cu care palpezi fiecare particica a sanului trebuie sa fie concentrice, radiale (de la san spre exterior) si de sus in jos.  

Controlul sanilor la medic

Incepand cu varsta de 20 de ani, cand incepi autopalparea sanilor, este important sa mergi si la medic, pentru un control amanuntit al acestora. Mamografia este principalul test prin care se poate descoperi cancerul la san sau se pot identifica anomaliile sanilor. Insa mamografia nu este recomandata decat dupa varsta de 40 de ani, cand trebuie repetata anual.

In cazul in care exista predispozitie genetica pentru cancer mamar, mamografia ar putea fi recomandata si mai devreme. Intre 20 si 39 de ani, femeile trebuie sa se prezinte la medic pentru controlul sanilor, o data la 3 ani.

In cadrul investigatiilor, medicii vor realiza un examen fizic amanuntit si, in cazul in care suspecteaza noduli, recomanda si o ecografie, pentru a-si confirma banuielile.  

Ingrijirea sanatatii sanilor este un proces complex, dar crucial in prevenirea cancerului la san. Tu cat de des iti autopalpezi sanii? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Autopalpare sani Mamografie Cancer san Abces sani

Articole recomandate

Citeste si despre