Saptamana Europeana a Imunizarii: importanta preventiei cancerului de col uterin

/ / Modificat: 2014-04-29
Saptamana Europeana a Imunizarii: importanta preventiei cancerului de col uterin

Cu ocazia Saptamanii Europene a Imunizarii, in cadrul platformei "Impreuna pentru viata - sanatate prin cunoastere", specialistii trag un nou semnal de alarma cu privire la pericolul cancerului de col uterin si importanta prevenirii acestuia.

Incepand cu anul 2013, cele doua metode principale de preventie a cancerului de col uterin - vaccinarea impotriva HPV si screening-ul periodic - sunt prevazute si in legislatia din Romania, astfel:

  • Screeningul este disponibil femeilor cu varsta intre 25 si 64 de ani, printr-o scrisoare de trimitere oferita de medicul de familie. Printr-o monitorizare corecta a pacientelor, screening-ul periodic ajuta in prevenirea unui numar mare de cazuri de cancer de col uterin, eficientizand, astfel, si costurile sistemului de sanatate.
  • Vaccinarea impotriva HPV are caracter optional, este prevazuta gratuit pentru fetele cu varsta intre 11 si 14 ani, printr-o solicitare scrisa, depusa de parinti, la medicul de familie. Vaccinul tetravalent protejeaza impotriva tulpinilor 16 si 18, responsabile de 70% din totalul cazurilor de cancerul de col uterin, dar si impotriva tulpinilor 6 si 11 care provoaca 90% dintre cazurile de condiloame genitale.

"Anul trecut, vaccinarea impotriva HPV a fost reintrodusa in Calendarul de Imunizari, ca si vaccinare optionala, gratuita, pentru fetele cu varste intre 11 si 14 ani, cu data efectiva de incepere - 1 octombrie 2013. Odata cu anuntarea acestui program de imunizare, SNMF a dezvoltat un program de informare asupra pericolelor virusului HPV, atat in randul medicilor, cat si in randul parintilor, tocmai din dorinta de a reduce mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin. In doar 2 luni de la inceperea programului nostru de informare, medicii de familie au primit aproximativ 2.000 de cereri din partea parintilor. Acest lucru ne demonstreaza faptul ca pericolele bolii sunt constientizate de un numar din ce in ce mai mare de parinti, ca avantajele vaccinarii sunt evidente pentru acestia si ca exista cerere, ceea ce ne motiveaza sa continuam munca noastra. Avem nevoie de o implicare activa a autoritatilor din sanatate si educatie, astfel incat sa reusim sa facem acest program functional. In caz contrar, cancerul de col uterin va ucide, in continuare, in Romania", declara dr. Rodica Tanasescu, Presedinte Societatea Nationala pentru Medicina Familiei.

In cadrul programului SNMF de preventie a cancerului de col uterin, initiat la finalul anului 2013, au fost organizate 25 seminarii de informare si educare in toate regiunile tarii.

"Cancerul de col uterin este singurul tip de cancer care poate fi prevenit printr-un vaccin. Insa, Romania este, in continuare, fruntasa, atat in ceea ce priveste incidenta, cat si mortalitatea. Pierdem 6 femei zilnic in lupta cu aceasta boala, timp in care, alte tari europene, cum ar fi Elvetia sau Belgia, au ales preventia si au implementat programe nationale de vaccinare inca din 2006. Medicii de familie sustin, in continuare, programele de informare si constientizare a populatiei, insa implicarea autoritatilor este vitala in implimentarea efectiva a acestor programe de preventie", spune dr. Cristian - Sever Oana, medic primar Medicina de Familie.

Cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer la femeile cu varste intre 15 si 44 de ani. Tara noastra inregistreaza cea mai mare rata a incidentei, dar si a mortalitatii cauzate de cancerul de col uterin din Uniunea Europeana.

La nivel mondial, tarile cu sisteme de sanatate solide dezvolta cele mai de succes campanii de preventie a cancerului de col uterin. De exemplu, SUA, Elvetia si Belgia au implementat programul de vaccinare dedicat fetelor incepand din anul 2006; Australia, Portugalia si Germania din anul 2007; Danemarca din anul 2008; Statele Unite ofera vaccinul gratuit si baietilor, incepand din anul 2009.

Platforma "Impreuna pentru viata", dezvoltata de MSD ROMANIA, se adreseaza tuturor celor implicati in sistemul de sanatate din Romania si are ca scop principal imbunatatirea calitatii vietii, prin facilitarea accesului la informatii relevante si incurajarea colaborarii intre diversele categorii socio-profesionale, avand in centrul atentiei pacientul.

Articole recomandate

Citeste si despre