Sex dupa cancer la san, ce probleme apar?

/ / Modificat: 2010-10-11
Sex dupa cancer la san, ce probleme apar?

Sexul poate deveni o problema delicata si o punte greu de trecut cand o femeie trece prin cumplitul cancer la san. Daca a suferit si o mastectomie, iar sanul i-a fost extirpat in totalitate, nu va trece usor peste complexe si frustrari. Scaderea apetitului sexual dupa vindecarea de cancer la san este o problema comuna in randul femeilor. Dar se face oare ceva in acest sens?

Mai mult de 2/3 dintre supravietuitoarele cancerului la san au declarat ca au inca probleme sexuale chiar si dupa doi ani de la diagnosticare. Cele mai multe dintre ele au descris sexul inainte de boala ca fiind satisfacator.

Cele care au urmat tratament cu inhibatori de aromataza au manifestat mai multe probleme la acest nivel decat cele care au luat tamoxifen pemtru a se vindeca.

Cele mai dese plangeri ale acestora cu privire la performantele sexuale au fost:
  • probleme cu imaginea de sine (complexe);

  • uscaciunea vaginala (de la inhibatori de aromataza);

  • dureri in timpul actelor sexuale;

  • lipsa dorintei sexuale;

  • lipsa preludiului si a excitabilitatii.

Chiar daca multe femei nu sufera interventia chirurgicala asupra sanului, ele intotdeauna vor evita sa isi atinga respectivul san sau sa il lase pe partenerul lor sa il mangaie aducandu-si mereu aminte ca a avut cancer la san. Psihologii care au tratat aceste probleme ale femeilor dupa traversarea acestei boli cumplite sustin ca majoritatea chiar au exclus din preludiul sexual atingerea sanilor.

Desi tamoxifenul favorizeaza secretia vaginala si lubrifierea locala, inhibatorii de aromataza au ca efect secundar uscaciunea vaginala care face ca actul sexul sa fie extrem de dureros.

Medicii sustin ca mereu trebuie sa li se spuna femeilor care urmeaza un tratament sau altul care sunt efectele secundare, inclusiv impactul lor asupra vietii sexuale ulterioare. Majoritatea oncologilor nu o fac, iar pacientelor le este rusine sa intrebe, totul degenerand in adevarate probleme functionale la nivel sexual.

Mastectomia are impact dramatic asupra viatii sexuale

Indepartarea sanului este cel mai dureros lucru pe care i-l poate face cineva din punct de vedere emotional. Apar frustrari si sentimentul ca nu mai este o femeie in adevaratul sens al cuvantului. Stima de sine este extrem de diminuata, iar din momentul in care medicul taie sanul impactul asupra vietii sexuale este aproape decisiv.

Femeile care au trecut printr-o extirpare a sanului sunt de doua ori mai predispuse sa dezvolte ulterior o serie de sentimentele negative cu privire la propria imagine. Acest efect ramane chiar si dupa reconstructia sanului. Aceasta procedura de reconstructie nu este chiar simpla si implica destule dureri care raman dupa realizarea ei, precum si un disconfort.

Tratament pentru cresterea libidoului scazut la femei supravietuitoare ale cancerului de san

Ideea ca femeile au dificultati in a-si relua viata sexuala nu este deloc noua. Insa cercetarile actuale arata ca problema continua sa persiste fara nicio ameliorare, desi subiectul este dezbatut de atat timp.

Acestea trebuie ajutate sa depaseasca aceasta problema, iar primul pas catre aceasta "vindecare" ramane tot in terenul medicilor. Acestia ar trebui sa intrebe mereu pacientele lor despre viata lor sexuala ca parte a consultatiei in timpul si dupa terminarea tratamentului pentru cancer. Daca ei nu o fac, nici ele nu vor mentiona acest lucru. Daca acest amanunt esential pentrusanatatea unei relatii este iesit la iveala, medicii o pot ajuta pe o astfel de femeie sa depaseasca obstacolele recomandandu-i cea mai buna optiune:

  • lubrifianti vaginali pentru cele care au fost pe tratament cu inhibatori de aromataza;

  • recomandarea unui psiholog pentru a depasi problemele de imagine (in cazul mastectomiei si nu numai) etc.

Specialistii sustin ca incidenta crescuta care releva faptul ca exista un libido scazut al femeilor care trec prin cancer la san denota necesitatea unui tratament bazat pe cresterea apetitului sexual la femei.

Taguri Cancer san Sanatate femei

Articole recomandate

Citeste si despre