Sfaturi de igiena dentara pentru proaspetele mamici

/ / Modificat: 2018-01-12
Sfaturi de igiena dentara pentru proaspetele mamici

*** Articol scris de dr. Mihaela Dan, specialist ortodont Orto-Implant Expert

Proaspetele mamici tind de multe ori sa se neglijeze pe ele si sa acorde intreaga atentie noului venit pe lume, trecand pe plan secund propriile nevoi, uneori chiar si din cauza ca sunt prea obosite pentru a mai avea timp si energie pentru a se ocupa de ele.

Doamna dr. Mihaela Dan, specialist ortodont, spune, insa, ca sanatatea lor, inclusiv cea dentara, este importanta pentru mamica si copil deopotriva: pe de o parte, o mama perfect sanatoasa, fara niciun fel de dureri, se va ocupa de cel mic fara nicio problema si, pe de alta parte, eventualele probleme dentare sau gingivale ale mamei pot afecta sanatatea copilului.

igiena-orala-femei

Sfaturi de igiena dentara pentru mamici

Pentru a evita complicatiile care pot aparea ca urmare a problemelor de ordin stomatologic, este recomandat ca tanara mamica sa respecte cateva reguli:

1. Sa nu rontaie noaptea

Programul, uneori haotic, de somn si masa, trezirile dese ale copilului pe timpul noptii si alaptarea, pot crea si mamei senzatia de foame. In timpul noptii, insa, fluxul salivar scade, iar resturile alimentare nu mai sunt "spalate" de saliva de pe dinti.

"Daca mamica este prea obosita pentru a se spala pe dinti, aceste resturi alimentare devin extrem de nocive, deoarece hranesc bacteriile care se vor inmulti si le vor descompune in acizi, producand carii si gingivita. Astfel apare mitul ca sarcina scoate calciul din dinti si produce carii, insa de vina sunt varsaturile acide din timpul sarcinii si modificarile de alimentatie si igiena dentara inainte si dupa nastere", explica dr. ortodont.

2. Respectarea rutinei zilnice de ingrijire

Cu totii stim ca aparitia copilului schimba complet viata mamei. Daca inainte era respectat un program organizat si o rutina bine stabilita de ingrijire orala, dimineata, inainte de plecarea la serviciu si seara, inainte de culcare, acum micutul are programul lui si va transforma de multe ori noaptea in zi si invers.

"Oboseala si bulversarea completa a programului pot impiedica mamica sa mai perieze periodic dintii, facand ca folosirea atei dentare sa devina un rasfat. Din pacate, bacteriile profita de acest lucru, iar cariile nu intarzie sa apara - fapt pentru care, in ciuda timpului limitat si a oboselii, este de preferat ca rutina de ingrijire dentara sa fie respectata in continuare cu strictete. Tratarea unor eventuale probleme va presupune, prin comparatie cu prevenirea lor, mai mult timp, bani si disconfort", spune doamna dr. Mihaela Dan.

spalat-dinti

3. Protejarea gingiilor

Modificarile hormonale produse de sarcina sunt prezente intr-o alta proportie timp de cateva luni si dupa nastere, astfel ca sangerarile si marirea de volum a gingiilor pot persista uneori.

"Acestea, asemenea cariilor, reprezinta un rezervor de bacterii care nu ne dorim sa fie transmis si bebelusului. Igiena cat mai riguroasa si clatirea cu apa de gura cu efect antimicrobian vor reduce inflamatia bacteriana", recomanda specialistul ortodont.

4. Vizita la cabinetul stomatologic

Desi pare ultima prioritate in lista unei proaspete mamici si ar suna mai tentant un somn odihnitor, un masaj sau un tratament cosmetic, vizita la medicul stomatolog va rezolva probleme fie lasate in asteptare pe perioada sarcinii ca urmare a retinerii de a face radiografii si anestezii dentare, fie aparute ulterior. Netratate, aceste probleme se pot complica, pot necesita administrarea de antibiotic, afectand calitatea vietii, cat si a timpului petrecut alaturi de cel mic.

Centrul universului mamei este copilul, insa pentru ca echilibrul acestui univers sa nu fie tulburat, atat mama cat si copilul trebuie sa aiba o stare de sanatate impecabile, iar ambele trebuie sa se afle in mod egal in atentia mamei: "inainte de a pune masca de oxigen celorlati, puneti-o pe a dvs.".

Taguri Ingrjire dantura Igiena orala

Articole recomandate

Citeste si despre