Simptome postnatale ce nu trebuie ignorate

/ / Modificat: 2010-01-05
Simptome postnatale ce nu trebuie ignorate





 

Unele simptome postnatale sunt normale, cum ar fi sangerarea, disconfortul si oboseala. In cazul acestora, somnul este solutia care ajuta la recuperare, insa exista si simptome care necesita fie interventie medicala de urgenta, fie mai pot astepta.

Exista sanse ca urgente medicale reale sa intervina in zilele sau saptamanile ulterioare nasterii. Este important sa primesti ajutor medical cat mai curand, pentru a preveni afectiuni severe si pentru a grabi recuperarea.

 Simptome care necesita trament imediat

Suna un medic imediat daca:

• Pierzi sange masiv sau din senin (care pot fi insotite de ameteala, ritm cardiac accelerat, transpiratie sau stare de lesin) – pierderea unei cantitati mari de sange pe cale vaginala presupune o hemoragie postpartum si trebuie sa primesti ingrijiri medicale de urgenta.

• Durere de cap severa sau persistenta – poate fi efectul secundar al anesteziei epidurale si ar trebui sa iti suni medicul. In primele 72 de ore, durerea severa de cap poate fi un semn de pre-eclampsie, care poate aparea atat inainte de nastere, cat si dupa aceasta.

• Tensiune sanguina crescuta – trebuie sa ti se ia tensiunea in primele sase ore dupa nastere, iar daca aceasta este foarte mare, poate fi un semn de pre-eclampsie, mai ales daca ai si celelalte simptome (vedere in ceata sau durere de cap).

• Greutate in a respira – apare in urma efortului, insa in cazul in care persista si dupa efort, poate fi semnul unui embolism pulmonar si necesita atentia unui medic.

• Durere in piept – poate fi data de o infectie in piept sau de efectul fortarii muschilor pieptului in timpul nasterii, insa daca este vorba despre un embolism pulmonar, durerea de piept nu trebuie ignorata. Alte simptome ale embolismului pulmonar sunt insuficienta respiratorie si tusitul cu sange.

• Durerea de gamba – poate fi un semn de tromboza venoasa profunda, care este periculoasa. Poate fi asociata cu temperatura crescuta sau roseata locala.

• Ganduri suicidale – daca ai ganduri morbide sau suicidale, contacteaza-ti medicul sau roaga un membru al familiei sa cheme ajutor specializat.

• Febra foarte mare – daca ai peste 38 grade Celsius, este un semn de infectie. Dupa nastere te poti imbolnavi foarte tare intr-un timp foarte scurt daca ai o infectie care nu este tratata imediat. Cel mai fecvent acestea sunt in zona uterina sau a taieturii operatiei.

• Nu urinezi nici la sase ore de la nastere – este posibil sa ai o retentie de urina. Daca te afli in spital, medicii te vor tine sub supraveghere si te vor ajuta, insa daca ai nascut acasa, e necesar sa suni medicul.

 Simptome care sunt urgente, dar mai pot astepta

Unele simptome mai pot astepta pana dimineata, chiar daca sunt urgente. Suporta amanare simptome ca:

• Secretii vaginale abundente si urat mirositoare – pot fi semnul unei infectii vaginale sau uterine.

• Abdomen foarte sensibil – poate fi un semn de infectie fie la suprafata (in zona taieturii operatiei, daca ai avut cezariana), fie la nivel uterin.

• Disconfort psihic care dureaza mai mult de 10 zile – daca depasesti doua saptamani de la nastere si inca iti vine sa plangi, esti irascibila si mofturoasa si pur si simplu nu te bucuri de faptul ca esti mamica, ai putea suferi de depresia postpartum.

• Durere perineala severa – insotita sau nu de urina intepatoare sau urat mirositoare, poate semnala o infectie urinara sau la nivelul operatiei. Mai poate fi un hematom sau o vanataie de proportii la nivel genital interior.

• Scurgeri anale – daca se intampla acest lucru in mod neintentionat insemna ca este vorba despre o incontinenta anala, fapt ce impune consultarea medicului cat mai curand posibil.

Este normal ca dupa nastere sa ai cat de curand nevoie la toaleta, insa faptul ca nu iti poti controla rectul este o problema ce necesita atentia medicului. Nu ignora micile simptome care iti pot parea comune, mai ales in perioada imediat urmatoare nasterii, deoarece pot aparea complicatii care chiar sa lase sechele.


Articole recomandate

Citeste si despre