Sindromul BURNOUT: cum se manifesta si cum le afecteaza pe mame. Cand ar trebui sa ceri ajutor

/ / Modificat: 2021-11-03
Sindromul BURNOUT: cum se manifesta si cum le afecteaza pe mame. Cand ar trebui sa ceri ajutor

A fi mama este, cu singuranta, o binecuvantare. Dar, in egala masura, este cea mai solicitanta "meserie" din lume. De cand se naste, puiul de om este dependent de mama, care trebuie sa fie la dispozitia lui 24 de ore pe zi, 7 zile din 7, oferindu-i iubire si ingrijindu-l. Noptile nedormite si zilele epuizante trec una dupa alta, iar oboseala se acumuleaza pe nesimtite; si nu numai cand avem un bebelus cu colici si care inca nu stie ca noaptea e pentru somn.

Pe langa a avea grija de copilul mic, femeile mai au o multime de alte sarcini zilnice de care trebuie sa se ocupe. Daca au mai multi copii, lucrurile devin cu atat mai complicate. Sa nu mai punem la socoteala cumparaturile, curatenia, gatitul si, eventual, un job care le ocupa femeilor opt ore pe zi. Este, practic, imposibil pentru mame sa faca fata fara ajutor la toate sarcinile zilnice, dar multe dintre femei se straduiesc sa faca totul singure, pun presiune pe ele si ajung sa se simta epuizate la un moment dat.

Ce este sindromul burnout si cum se manifesta

Sindromul burnout, sau epuizarea extrema, apare atunci cand suntem expusi pe perioade lungi la oboseala si stres. Se poate manifesta si in randul barbatilor, dar de regula femeile sunt cele mai afectate, pentru ca ele petrec mai mult timp cu copilul si au mai multe responsabilitati zilnice.

Initial, se vorbea despre sindromul Burnout numai in mediile profesionale, in cazul oamenilor care aveau meserii foarte solicitante, atat din punct de vedere fizic, cat si emotional. Acest termen a fost extins si asupra mamelor, deoarece s-a constatat ca unele dintre ele experimentau aceleasi simptome.

Cum ne dam seama ca suntem in pragul burnout-ului

Primele semne de Burnout pot fi confundate cu ale oricarei boli si oamenii tind sa nu le dea prea multa importanta. Organismul supus la stres cronic incepe sa aiba manifestari care ar trebui sa fie semnale de alarma:

• dureri musculare

• dureri de cap

• tulburari gastro-intestinale

• insomnii

• oboseala cronica.

Simpomele emotionale ale epuizarii sunt:

• izolare

• probleme in relatie

• senzatia ca esti singur

• distantarea afectiva

• frustrare

• anxietate

• plans din senin.

Presiunea si sentimentul de vinovatie

Multe femei experimenteaza un sentiment de vinovatie daca nu pot sa tina pasul cu toate lucrurile pe care le au de facut si este nevoie sa apeleze la ajutor. Aceasta senzatie vine din presiunea sociala de a fi o mama perfecta, de a avea grija de copii si de a jongla in acelasi timp si cu celelalte treburi casnice. Pentru femeile care lucreaza, este cu atat mai dificil sa isi indeplineasca toate sarcinile zilnice.

Se vorbeste in mediile sociale despre dubla zi de munca, adica faptul ca, dupa ce vin acasa de la serviciu, femeile au de facut o multime de lucruri: sa prepare cina, sa ii pregateasca pe copii pentru a doua zi, sa se asigure ca totul este in ordine in casa etc. Atunci cand nu pot sa faca toate aceste lucruri, apare frustrarea. Iar daca reusesc sa le faca, pretul pe care il platesc este oboseala cronica, pentru ca renunta la ore de somn si la timp pentru ele, pentru a-si indeplini toate indatoririle.

Cum actionezi in caz de burnout

Daca sunteti intr-o situatie precum cea descrisa anterior sau cunoasteti vreo femeie care trece prin asta, iata cum va puteti (si cum o puteti) ajuta:

Nu te izola. Singuratatea nu face bine intr-o astfel de situatie. Vorbeste cu cineva apropiat despre ce simti sau chiar cu mame care trec prin aceeasi situatie.

Organizeaza si prioritizeaza. Nu esti Wonder-Woman si nici nu trebuie sa fii. Incearca sa faci lucrurile urgente si lasa-le pe cele care suporta amanare pentru alta zi.

Cere ajutor. Nu te ambitiona sa faci totul singura. Cere ajutor de la sot, de la mama, sora, soacra, o prietena sau oricine este prin preajma si te poate ajuta.

Fa-ti timp pentru tine. Atunci cand ai parte de ajutor, profita de timpul liber pentru a face ceva pentru tine. Si daca este vorba doar de o jumatate de ora, plimba-te, fa o baie relaxanta, asculta muzica, citeste o carte sau orice iti face placere si te ajuta sa te relaxezi si sa iti iei gandul de la lucrurile de zi cu zi.

FOTO: Freepik.com

Taguri Sindromul burn out

Articole recomandate

Citeste si despre