Sindromul picioarelor nelinistite, supranumit si Ekbom, poate fi cauza ascunsa a odihnei de proasta calitate care iti afecteaza ritmul cotidian obisnuit. Daca nu te poti bucura de un somn linistit pentru ca simti nevoia in mod constant de a-ti misca picioarele inainte sa adormi, nu te consola cu gandul ca "asa esti tu". Iata de ce.
Afectiunea denumita generic "sindromul picioarelor nelinistite" (SPN) indica o disfunctie a sistemului nervos, care afecteaza functia motorie si declanseaza o necesitate stringenta de miscare a membrelor inferioare. Intrucat efectele sale sunt mai deranjante in timpul odihnei, sindromul Ekbom este incadrat in randul tulburarilor de somn.
Simptomele afectiunii SPN
Persoanele care sufera de sindromul picioarelor nelinistite acuza senzatii de disconfort in zona membrelor inferioare, simtind nevoia constanta sa se miste pentru a scapa de tensiunea neplacuta. Poate fi vorba despre mancarimi, intepaturi si furnicaturi deranjante, care se amplifica in pozitiile de rapaus.
Gravitatea simptomelor variaza de la usoara la insuportabila, avand un impact extrem de puternic asupra echilibrului nervos al multor suferinzi.
Foto: pyroenergen.com
Raspandirea afectiunii SPN
Desi afecteaza ambele sexe, SPN este diagnosticat mai frecvent in randul femeilor de orice varsta. Majoritatea pacientilor cu acest diagnostic sunt de varsta mijlocie sau in etate.
SPN este deseori diagnosticat gresit sau chiar nedepistat. In foarte multe cazuri, afectiunea ramane intr-un con de umbra vreme de 10-20 de ani, pana cand simptomele devin foarte intense. Un diagnostic corect permite tratarea eficienta a bolii.
Cauzele afectiunii SPN
Medicii presupun ca mostenirea genetica joaca un rol esential in raspandirea afectiunii: aproximativ jumatate din bolnavi mai au o ruda cu aceeasi problema. Alte cauze asociate cu SPN-ul sunt: bolile cronice (deficientele de fier, diabetul, bolile renale), medicamentele (antidepresivele, antialergicele) sau sarcina (in ultimul trimestru).
Tratamentul afectiunii SPN
Tratamentul pentru SPN urmareste atenuarea simptomelor. In cazul celor usoare, se recomanda un program moderat de exercitii fizice, un stil de viata sanatos, masajul, baile fierbintii si evitarea consumului de cofeina.
Medicamentele prescrise pentru SPN sunt cele care actioneaza asupra neurotransmitatorilor de dopamina la creier, sedative usoare pentru un somn de calitate, analgezice pentru durerile acute si anticonvulsive pentru reactiile corporale necontrolate.