Sinechie uterina

/ / Modificat: 2007-01-24
Sinechie uterina
Intrebare:

- Pe data de 19.09.2006, dupa ce in martie 2006, am facut o intrerupere de sarcina, un medic mi-a pus diagnosticul de posibila sinechie uterina. Imi doresc din toata inima un copil, insa cu toate ca am avut contact sexual in perioada de fertilitate, nu mai raman insarcinata. Luna aceasta de exemplu am avut mentruatie, dar foarte putin (o zi si ceva). Am facut un test de sarcina inainte de menstruatie si a iesit negativ. Are rost sa-l mai repet? Mai pot avea copii in conditiile acestea?

Raspuns:




 

Din moment ce ati fost deja diagnosticata ca suferind de o sinechie uterina consider ca puteti efectua, ca un prim pas in imbunatatirea fertilitatii dumneavoastra, un tratament al sinechiei.

Aceasta afectiune reprezinta o alipire a pereþilor uterini ca rezultat al rãspunsului inflamator post agresiune data cel mai frecvent de un chiuretaj uterin.

Rezolvarea unei astfel de probleme poate fi realizatã prin dilatare cu dilatatoarele Haegar (instrumente folosite ºi la chiuretaj pentru dilatarea colului uterin), prin intermediul histeroscopului (se introduce în cavitatea uterinã un tub subþire care, pe lângã posibilitatea vizualizãrii cavitãþii, are ºi capacitate intervenþionalã, dezunind astfel pereþii uterini ºi rezolvând astfel sinechia.

De asemeni montarea unui sterilet, poate constitui atât o modalitate de îndepãrtare a sinechiei cât ºi o metodã de prevenþie a recidivelor prin menþinerea steriletului pe o perioadã de 2-3 luni.

Referitor la testul de sarcinã efectuat, în mod obiºnuit acestea se pozitiveazã la 10-14 zile de la ultimul contact sexual considerat fecundant, iar ecografic o sarcinã poate fi vizualizatã cu sonda endovaginalã la 4-5 sãptãmâni de evoluþie.

Pentru a confirma sau infirma diagnosticul de sarcinã (care de altfel poate fi prezentã chiar ºi în cazul unei mestruaþii regulate pentru primele 2-3 luni de sarcinã), trebuie sã vã prezentaþi la un cabinet specializat, pentru un consult clinic, iar dacã medicul considerã necesar, poate sã vã recomande dozarea -HCG-ului, un hormon secretat de organism în cantitate crescutã în prezenþa unei sarcini.

dr. Ciprian Pop-Began

- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu


Detalii specialist

Articole recomandate

Citeste si despre