Stilul de viata si impactul asupra sanatatii ficatului

/ / Modificat: 2024-04-18
Stilul de viata si impactul asupra sanatatii ficatului

 

Ficatul lucreaza intens pentru a mentine organismul sanatos. Descompunerea toxinelor, filtrarea sangelui si producerea de proteine pentru coagularea sangelui sunt doar cateva dintre sutele de procese în care este implicat.

Pentru ca acest organ sa functioneze la capacitate buna, este necesar sa-l mentinem sanatos, lucru care este dificil în ziua de astazi, cand stilul de viata cuprinde multe obiceiuri nesanatoase si chiar toxice pentru întregul organism.

În acest articol sunt prezentate cateva dintre lucrurile care afecteaza cel mai mult ficatul, dar si solutiile naturale recomandate pentru a-l ajuta sa se refaca si sa functioneze în conditii optime.

Alcoolul în exces lasa cicatrici pe ficat

Ficatul poate tolera cantitati mici de alcool, însa atunci cant consumul este excesiv, îi poate dauna. Cand alcoolul ajunge în ficat, produce o enzima daunatoare (acetaldehida), care poate distruge celulele hepatice, ducand, în timp, la cicatrici permanente.

În multe cazuri, daunele provocate de consumul de alcool pot fi remediate, daca persoana în cauza îsi limiteaza consumul sau devine abstinenta. Însa, în cazul în care cicatricile sunt severe sau nu se renunta la excesul de alcool, problemele pot deveni cronice si ireversibile.

Un ajutor, pentru a limita efectele negative asupra ficatului ale alcoolului sau ale altor factori, este un protector hepatic natural, pe baza de extract standardizat de silimarina. Un astfel de medicament protejeaza ficatul de efectele substantelor toxice si poate contribui la stimularea regenerativa a acestuia.

Fumatul creste riscul de cancer la ficat

Este cunoscut deja ca fumatul are numeroase efecte negative asupra corpului, unele punand chiar viata în pericol. Sunt studii care arata ca fumatul creste riscul de cancer la ficat. Substantele toxice din tutun provoaca inflamatie în organism, cauzand inclusiv leziuni la nivelul ficatului. Fumatul poate sa declanseze si productia de citokine, acestea fiind substante care exacerbeaza inflamatiile si leziunile la nivelul celulelor hepatice. Medicii recomanda renuntarea la fumat pentru a preveni numeroase afectiuni: hepatice, pulmonare, cardiovasculare etc.

Obezitatea, factor de risc pentru numeroase afectiuni

Ficatul este unul dintre cele mai afectate organe de obezitate. Un ficat sanatos poate contine pana la 5% grasime, dar daca acest organ începe sa stocheze grasimi în exces poate favoriza aparitia bolii numite ficat gras non-alcoolic, care poate progresa catre forme mai severe: steatoza hepatica, ciroza sau cancer hepatic.

Dieta nesanatoasa, risc crescut de îmbolnavire a ficatului

Dieta are un rol important în sanatatea ficatului. Mancarea bogata în grasimi saturate, zaharuri si aditivi poate contribui la probleme hepatice. Medicii recomanda ca dietele sa fie echilibrate si sa nu lipseasca din mesele zilnice: fructele proaspete, legumele, mai ales cele verzi, si cerealele integrale. Este necesar sa se reduca la minimum consumul de fast-food, alimente procesate sau gustari dulci.

Lipsa activitatii fizice afecteaza tot corpul

Stilul de viata sedentar poate avea si el un impact negativ asupra ficatului. Atunci cand organismul este privat de miscare, se acumuleaza grasimi în corp în mod excesiv. Tot stilul sedentar favorizeaza si cresterea rezistentei la insulina, ceea ce înseamna un risc crescut de diabet de tip 2, ce are, de asemenea, un efect negativ asupra sanatatii ficatului. Oamenii care stau multe ore pe scaun, la serviciu, sau care petrec mult timp în casa trebuie sa adopte un stil de viata activ pentru a evita numeroase probleme de sanatate.

Stresul poate agrava afectiunile hepatice

Si stresul cronic poate exercita o presiune semnificativa asupra ficatului, prin cresterea nivelului de cortizol si de inflamatii, care perturba activitatea ficatului, îngreunand procesele metabolice si detoxifierea organismului. Aceste reactii pot agrava afectiunile hepatice existente sau pot crea un mediu propice pentru aparitia lor. Prin urmare, reducerea stresului este importanta pentru a mentine ficatul sanatos.

Multe dintre obiceiurile care formeaza stilul de viata al omului modern pot fi nocive pentru ficat si pentru organism, în general. Pentru a preveni sau a gestiona aceste afectiuni, este nevoie de un plan care include: alimentatie echilibrata, medicamente naturale pentru protectia ficatului, diminuarea nivelului de stres, mentinerea greutatii corporale în limite normale si evitarea fumatului sau a consumului excesiv de alcool.

Taguri Sanatate Ficat Stil de viata

Articole recomandate

Citeste si despre