Odihna insuficienta duce adesea la stari de oboseala si iritabilitate, insa studiile au confirmat recent ca poate provoca si imbatranire prematura. Lipsa somnului este ceva cu care se confrunta majoritate proaspetilor parinti, dar mai ales mamele. In primele luni de viata ale bebelusului, somnul din timpul noptii este, in cel mai fericit caz fragmentat, dar poate si sa lipseasca aproape complet.
Cercetarile efectuate de oamenii de stiinta de la Universitatea din California arata ca, la un an dupa nastere, femeile care dormeau mai putin de 7 ore pe noapte aratau cu 3 pana la 7 ani mai in varsta decat erau de fapt. Studiul, publicat in Sleep Health, a colectat date de la 33 de mame, cu varste cuprinse intre 23 si 45 de ani. Acestea au fost examinate in timpul sarcinii, dar si in primul an dupa nasterea bebelusului, iar cercetatorii au analizat coduri din ADN care sunt folosite pentru a produce proteine, pentru a stabili varsta biologica a acestor femei.
Studiul a aratat ca femeile care au avut in mod constant mai putin de 7 ore de somn pe noapte, in primele 6 luni dupa nasterea copilului, aveau o varsta biologica mai mare decat varsta reala.
„Acesta este primul studiu care leaga lipsa de somn la proaspetele mamici cu un marker al imbatranirii biologice. Acesta indica un mecanism prin care lipsa de somn ar putea contribui la imbatranirea accelerata si la riscul de a dezvolta timpuriu boli asociate imbatranirii”, a explicat Judith Carroll, autorul principal al studiului si doctor in psihiatrie si stiinte comportamentale.
Cercetarea a mai aratat ca pentru fiecare ora de somn in plus, varsta biologica a mamelor scadea cu un an. Desi concluziile sunt extrem de interesante, studiul are, totusi, unele limitari. Este facut pe un esantion mic si nu merge mai departe de primul an de dupa nasterea bebelusului, adica perioada cand lipsa de somn a mamelor este la cote maxime, pentru ca dupa aceasta varsta a bebelusilor, lucruile incep sa se regleze cat de cat. Nu exista, asadar, informatii daca lipsa somnului are impact pe termen lung.
Cat de important este somnul, de fapt
Chiar daca rezultatele studiului nu aduc vesti bune, nu trebuie sa intrati in panica daca sunteti tinere mame si dormiti doar cateva ore pe noapte. Majoritatea parintilor trec prin aceasta etapa, care nu va dura la nesfarsit. Dupa ce bebelusul isi regleaza ritmul circadian si nu se mai trezeste atat de des noaptea pentru a manca, programul va reveni, incet-incet, la normal. Este important insa de retinut ca lipsa somnului este un factor de stres fiziologic, psihologic si emotional. Oboseala duce la acumularea hormonilor de stres, adrenalina si cortizol, iar acestia ne fac irascibili si determina modul in care reactionam in situatii stresante.
In cazul mamelor care sufera de depresie post partum, anxietate sau stres emotional puternic, lipsa de somn nu face decat sa agraveze aceste lucruri, asa ca odihna este foarte importanta.
Specialistii recomanda cel putin 7 ore de somn pe noapte
Pentru proaspetele mamici un somn de 7 ore poate sa para imposibil. Iata cateva sfaturi care ar putea sa va ajute sa va odihniti mai mult:
Dormi cand doarme copilul!
Toate celelalte treburi casnice pot astepta. Lasati gatitul, spalatul si curatenia pentru mai tarziu, pentru ca nici nu veti da randament fiind obosite si nu faceti decat sa agravati lucrurile.
Cere ajutor!
Sotul, bunicii sau chiar prietenii pot fi de ajutor in primele luni dupa nastere. Implicati-i atat cat simtiti nevoia si nu va temeti sa cereti ajutorul atunci cand aveti nevoie.